Pfizer va plăti 60 milioane dolari pentru a stinge o investigaţie anticorupţie

Pfizer, cel mai mare producător de medicamente din lume după vânzări, va plăti 60 milioane de dolari autorităţilor din Statele Unite pentru a opri o investigaţie federală privind darea de mită şi diverse "atenţii" către medici din China şi Croaţia pentru a prescrie produsele companiei.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului Pfizer va plăti 60 milioane dolari pentru a stinge o investigaţie anticorupţie

Pfizer va plăti 60 milioane dolari pentru a stinge o investigaţie anticorupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pfizer a fost acuzată că a mituit medici, administratori de spital şi oficiali ai autorităţilor de reglementare din mai multe ţări europene şi asiatice pentru a promova medicamente produse de companie, potrivit WSJ.com.

Autorităţile americane au descoperit dovezi că grupul farmaceutic a răsplătit cei mai "performanţi" medici din China cu telefoane mobile şi seturi de ceai, iar medicii croaţi au primit bani cash şi au călătorit în străinătate pe banii companiei, potrivit documentelor depuse în instanţa de judecată, citate de Wall Street Journal în ediţia online.

Anchetatorii americani au afirmat de asemenea că mai multe divizii ale Pfizer au încercat să ascundă neregulile prin înregistrarea acestor plăţi drept cheltuieli legitime, precum instruirea angajaţilor, cheltuieli de transport sau divertisment.

Compania a încheiat o înţelegere cu autorităţile, acceptând să plătească o amendă de 15 milioane de dolari şi să returneze profiturile obţinute ilicit. Acordul nu presupune admiterea sau respingerea acuzaţiilor.

Pfizer notează, într-un comunicat, că acuzaţiile nu au indicat că managementul din Statele Unite ar fi ştiut de practicile ilicite din alte ţări sau că ar fi aprobat astfel de tactici.

Grupul precizează de asemenea că unele acuzaţii vizează activitatea companiei Wyeth înainte ca aceasta să fie cumpărată în 2009 de Pfizer.

Reprezentanţi ai Pfizer şi ai Departamentului Justiţiei din SUA au declarat că grupul farmaceutic lucrează cu guvernul SUA încă din 2004, raportând atât neregulile efectuate de proprii angajaţi, cât şi practicile de marketing ale industriei farmaceutice pe plan internaţional.

Departamentul Justiţiei a precizat că Pfizer a beneficiat de indulgenţă pentru că cooperează la mai multe investigaţii împotriva unor companii şi indivizi.

Un alt gigant al industriei farmaceutice, Johnson & Johnson, a plătit 70 milioane de dolari în baza unei înţelegeri încheiată anul trecut cu autorităţile americane pentru a stinge o investigaţie similară. Johnson & Johnson cooperează de asemenea cu Departamentul Justiţiei şi Securities and Exchange Commmission în mai multe anchete privind practicile corupte de marketing al medicamentelor în care sunt implicate companii farmaceutice pe plan internaţioanl.

Cel puţin opt mari companii din sectorul farmaceutic sunt vizate de astfel de anchete, printre care GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Merck, Eli Lilly sau Bristol-Myers Squibb.

Pfizer a avut în 2011 venituri de 67,4 miliarde de dolari, din care 40,5 miliarde dolari obţinute în afara Statelor Unite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici