PFP: Reducerea contribuţiei statului la fondurile de pensii Pilon 2 este o idee la fel de nocivă ca naţionalizarea sau desfiinţarea acestora

Reducerea contribuţiei statului la fondurile de pensii Pilon 2 este o idee la fel de nocivă ca naţionalizarea sau desfiinţarea acestora, se arată într-un comunicat, transmis, joi, de Asociaţia Participanţilor în Fondurile de Pensii şi Fondurile de Investiţii (PFP).

Urmărește
579 afișări
Imaginea articolului PFP: Reducerea contribuţiei statului la fondurile de pensii Pilon 2 este o idee la fel de nocivă ca naţionalizarea sau desfiinţarea acestora

PFP: Reducerea contribuţiei statului la fondurile de pensii Pilon 2 este o idee la fel de nocivă ca naţionalizarea sau desfiinţarea acestora

În spaţiul public au apărut informaţii referitoare la o posibilă diminuare a contribuţiei virate la stat, de la 5,1% la 2,5%, a fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II).

„Din stângăcie sau poate pentru a testa piaţa, fiecare ministru de finanţe a invocat posibilitatea naţionalizării sau desfiinţării acestor fonduri de pensii. Este clar că, deşi declaraţiile au fost retractate ulterior, acestă intenţie încă există, într-o formă sau alta. Ultimul pas în acestă direcţie este această nouă idee, de a reduce contribuţia la fondurile de pensii Pilon 2 de la 6% la 2,5%. Este o idee la fel de nocivă ca şi naţionalizare sau desfiinţarea acestor fonduri de pensii”, se arată în comunicatul PFP.

Trecerea unei părţi din viitoarea pensie a românilor în administrarea privată a fondurilor Pilon 2 este o măsură menită să înlăture slaba administrare a statului, transmite PFP.

„Astfel, românii vor primi pensie pe baza contribuţiei pe care o fac în fiecare lună la sistemul de asigurări sociale. Banii lor vor fi investiţi şi administraţi pentru ei şi nu vor fi folosiţi pentru a plăti pensii speciale unor persoane care nu merită asemenea pensii sau, mai grav, pentru a finanţa investiţii fantasmagorice (borduri puse în trei straturi, terenuri de sport construite în pantă, parcuri în sate fără curent electric şi canalizare, etc). Nu este sigur că 6% este o contribuţie suficientă. Dar cu siguranţă 2,5% este o contribuţie infimă, al cărei rezultat este că românii vor pierde orice garanţie privind pensia lor viitoare”, precizează PFP.

Asociaţia nu susţine „necondiţionat” fondurile de pensii Pilon 2, argumentând că activitatea poate fi îmbunătăţită. „Susţinem principiul pe baza căruia acestea au fost înfiinţate, şi anume mai buna administrare a contribuţiilor sociale ale românilor, pentru a le asigura acestora o pensie decentă. De la acest principiu nu pot fi îngăduite abateri. Iar o cotă de 2,5% este o abatere gravă care nu poate fi tolerată”, se mai arată în comunicat.

„În prezent, legea nr. 411/2004 prevede ca acestă contribuţie să fie de 6% dar, prin derogări succesive realizate în fiecare an, acesta a fost menţinută la un nivel mai mic (în prezent 5,1%), cu promisiuni anuale (bineînţeles nerespectate) ale fiecărui Guvern şi Parlament că aceasta va fi adusă la nivelul legal”, menţionează PFP.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici