- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.08.2018, 20:02)
- Bianca Ciocotisan
Phil Hogan, CE: Despăgubirea pentru pesta porcină se acordă doar temporar, ca măsură de ultim resort
Despăgubirea pentru persoanele şi fermele afectate de pesta porcină africană se acordă doar temporar, ca măsură de ultim resort, a transmis comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, într-o scrisoare adresată ca răspuns la solicitarea europarlamentarului român Laurenţiu Rebega.
Urmărește
280 afișări
Phil Hogan, CE: Despăgubirea pentru pesta porcină se acordă doar temporar, ca măsură de ultim resort
„Sunt complet familiarizat cu faptul că restricţiile veterinare au efecte economice asupra crescătorilor de porci din zonele în cauză. Articolul 220 al Regulamentului UE Nr. 1308/2013, care stabileşte organizarea comună a pieţelor produselor agricole, oferă posibilitatea de a adopta măsuri pentru susţinerea pieţei, care sunt de natură excepţională şi temporară. Acest tip de măsură de susţinere a pieţei poate fi acordat doar pentru o perioadă scurtă de timp pentru a completa măsuri veterinare ţintite. Aceste măsuri nu sunt, sub nici o formă, menite să ofere ajutor financiar continuu în zonele restricţionate”, a precizat comisarul european, în scrisoarea către Laurenţiu Rebega.
„Daţi-mi voie să vă atrag atenţia asupra pericolului legat de stimularea economică a creşterii de porcine în zone în care riscurile de Pestă Porcină Africană devin endemice”, a mai adăugat Phil Hogan.
Potrivit comisarului european pentru Agricultură, autortităţile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia sub control, iar măsurile implementate de România „sunt deja susţinute financiar de Uniunea Europeană”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Congresul SUA adoptă legea privind detenţia imigranţilor
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
„Deşi înţeleg situaţia dificilă a crescătorilor de porcine din zonele afectate direct de boală, este imperios ca, întâi de toate, România să ia toate măsurile necesare pentru a ţine epidemia sub control, cu precădere prin folosirea instrumentelor disponibile prin legislaţia privind sănătatea animalelor, în special în Directiva Consiliului 2002/60/EC”, menţionează sursa citată.
„În plus, răspunsul României la situaţia epidemiologică în legătură cu pesta porcină africană ar trebui să fie aliniat principiilor Strategiei UE pentru pesta porcină africană. Măsurile implementate de România pentru monitorizarea şi eradicarea bolii sunt deja susţinute financiar de UE încă din 2015, printr-un program veterinar multianual completat de finanţarea de urgenţă, în baza dispoziţiilor Regulamentului 652/2014”, spune Phil Hogan.
Comisarul european mai arată, în scrisoarea transmisă europarlamentarului român, că există mecanisme de sprijin, însă efortul trebuie făcut de către autorităţile române.
„În timp ce este de o importanţă deosebită ca cerinţele de monitorizare şi biosecuritate să fie respectate şi răspândirea bolii limitată, autorităţile române trebuie, de asemenea, să reflecteze la posibilităţile de finanţare din cadrul programului pentru dezvoltare rurală pentru a dezvolta măsuri sustenabile, de lungă durată, pentru îmbunătăţirea biosecurităţii în exploataţiile de porcine din România. În acelaşi timp, doresc să amintesc posibilitatea pe care autorităţile ţării dumneavoastră o au de a explora cadrul ajutoarelor de stat axate pe prevenirea, controlarea şi eradicarea pestei porcine africane”, a precizat reprezentantul Executivului european.
„În încheiere, în scrisoarea dumneavoastră din data de 17 iulie menţionaţi că vă aşteptaţi ca fermierii români afectaţi de pesta porcină africană să poată folosi rezerva de criză. Doresc să vă amintesc că această rezervă este formată din plăţi directe. Statele membre decid asupra activării sale la nivelul Consiliului, ca măsură de ultim resort, în circumstanţe specifice, când anumite măsuri de ajutare a pieţei care au legătură cu sectorul agricol nu pot fi finanţate din bugetele disponibile existente. Nu se poate aplica în cazul de faţă, aşa cum este menţionat în scrisorile trimise de dumneavoastră”, i-a răspuns Phil Hogan europarlamentarului Laurenţiu Rebega.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe