Philip Morris preia Swedish Match cu o ofertă de 16 miliarde dolari. Tranzacţia ar putea creşte poziţia sa în domeniul alternativelor la ţigări

  • Swedish Match este de acord cu preluarea de către Philip Morris, în schimbul sumei de 16 miliarde de dolari.
  • Achiziţia face ca acţiunile gigantul tutunului Altria pe piaţa în creştere rapidă a produselor de tutun fără fum să scadă.
Urmărește
754 afișări
Imaginea articolului Philip Morris preia Swedish Match cu o ofertă de 16 miliarde dolari. Tranzacţia ar putea creşte poziţia sa în domeniul alternativelor la ţigări

Philip Morris preia Swedish Match cu o ofertă de 16 miliarde dolari. Tranzacţia ar putea creşte poziţia sa în domeniul alternativelor la ţigări

Philip Morris International intenţionează să reintre pe piaţa americană prin achiziţionarea Swedish Match, în valoare de 16 miliarde de dolari, şi să îşi provoace partenerul, Altria în cursa pentru a domina produsele de tutun fără fum.

„Dacă aspiri să fii un lider cu adevărat global, nu poţi ignora cele mai mari pieţe", a declarat miercuri directorul executiv al Philip Morris, Jacek Olczak, într-un interviu. 

Philip Morris intenţionează să folosească forţa de vânzări şi operaţiunile de producţie din SUA ale Swedish Match pentru a comercializa alte produse fără fum, inclusiv ţigări electronice şi, eventual, dispozitivele sale de tutun încălzit IQOS, a declarat miercuri dl Olczak. Altria deţine în prezent drepturile exclusive de vânzare a IQOS în SUA. Philip Morris a fost nemulţumită de lansarea lentă a produsului de către Altria, iar cele două companii sunt în dezacord cu privire la faptul că Altria a îndeplinit sau nu etapele de referinţă pentru a-şi reînnoi contractul de licenţiere şi distribuţie după aprilie 2024.
 
Importurile de IQOS în SUA au fost oprite anul trecut din cauza unei dispute cu BAT pe tema patentelor, dar vânzările produsului ar putea fi reluate anul viitor, când Philip Morris intenţionează să înceapă să producă IQOS în SUA.
 
Acţiunile Swedish Match au crescut cu 9%, până la un nivel record de 103,45 coroane, după ce Philip Morris a confirmat informaţiile potrivit cărora se află în discuţii pentru cumpărarea firmei. 
 
Acţiunile Altria au scăzut cu 7% de luni, când The Wall Street Journal a raportat că Philip Morris şi Swedish Match sunt în discuţii, potrivit WSJ.
 
Conform propunerii Swedish Match, sub rezerva aprobării acţionarilor, investitorii în compania cu sediul în Stockholm vor primi 106 coroane suedeze, echivalentul a 10,55 dolari, în numerar pentru fiecare acţiune deţinută. Preţul reprezintă o primă de 39% faţă de preţul acţiunilor companiei de 76,50 coroane suedeze de vineri.

Swedish Match - candidatul potrivit pentru preluare

Compania suedeză îşi realizează cea mai mare parte a profitului din tutunul de prizat umed de tip suedez numit "snus". Vânzările pungilor sale relativ noi de nicotină fără tutun Zyn - care, la fel ca snus, se pun sub buza superioară şi se sug - cresc rapid în Scandinavia şi în Statele Unite, deoarece consumatorii devin mai atenţi la sănătate, potrivit Reuters.

Swedish Match controlează aproape jumătate din cota mondială atât pe piaţa pungilor cu nicotină, cât şi pe cea a snus-ului. Este, de asemenea, al patrulea mare producător de tutun de prizat umed în stil american, o categorie care este condusă de Altria, potrivit Euromonitor.

Swedish Match a renunţat la ţigări în 1999 şi vrea să se desprindă de afacerea sa cu trabucuri, o mişcare care ar însemna o ieşire completă din produsele combustibile. PMI urmăreşte ca produsele fără fum să reprezinte mai mult de jumătate din vânzări până în 2025.

Paşii făcuţi de Philip Morris pentru a deveni liderul pieţei 

În 2008, Philip Morris a fost desprinsă din Altria, într-o mişcare care a oferit investitorilor acces direct la pieţele străine de ţigarete cu o creştere mai rapidă. Philip Morris vinde acum Marlboro şi alte mărci de ţigări în afara Statelor Unite şi este una dintre cele mai mari companii de tutun din lume. Altria vinde Marlboro în Statele Unite.
 
Pe măsură ce fumătorii caută alternative mai puţin nocive la ţigări, ambele companii au căutat noi surse de venit investind miliarde de dolari în produse de ultimă generaţie. În 2018, Altria a plătit 12,8 miliarde de dolari pentru o participaţie de 35% în startup-ul de ţigări electronice Juul Labs Inc. Philip Morris, care a fost mai agresivă în trecerea la produse alternative, îşi propune să genereze peste 50% din veniturile nete din produse fără fum până în 2025.
 
Anul trecut, portofoliul său de produse fără fum, condus de dispozitivele IQOS ale companiei care încălzesc în loc să ardă tutunul, a reprezentat aproximativ 29% din veniturile nete, adică 31,4 miliarde de dolari.
 
În 2019, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a autorizat Swedish Match să comercializeze produsele sale de tutun fără fum General Snus ca prezentând un risc mai mic de cancer bucal, boli de inimă şi cancer pulmonar decât ţigările. De asemenea, FDA a autorizat Philip Morris să le spună consumatorilor că trecerea de la ţigări la IQOS reduce semnificativ expunerea organismului la substanţe chimice nocive.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici