- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Philips se desprinde de divizia de televizoare, care a acumulat pierderi de un miliard de euro
Grupul olandez Philips Electronics a înregistrat în primul trimestru un profit net de 138 milioane euro, în scădere cu 31%, şi a anunţat că se va desprinde de divizia de televizoare, care a acumulat pierderi de un miliard de euro în ultimii ani, transmite Reuters.
Operaţiunile TV vor fi controlate de un joint venture format de Philips împreună cu producătorul de monitoare TPV.
"Găsirea unei soluţii pentru divizia de televizoare a fost principala noastră prioritate şi credem că joint venture-ul 30%-70% cu TPV anunţat astăzi (luni - n.r.) va permite o revenire pe profitabilitate pentru această operaţiune, cât şi o concentrare mai ridicată pe portofoliile Philips", a declarat, într-un comunicat, directorul general al grupului olandez, Frans van Houten.
Van Houten, expert în restructurări, a preluat conducerea Philips pe 1 aprilie.
Astfel, TPV va cumpăra 70% din acţiunile companiei joint venture care va controla divizia de televizoare, în timp ce Philips va deţine 30% din firmă. Preţul participaţiei preluate de TPV va fi eşalonat şi va echivala cu de patru ori profitul EBIT (înainte de dobânzi şi taxe) al joint venture-ului începând din 2012 şi până când Philips va decide să-şi exercite opţiunea de a încasa fondurile presupuse de achiziţie.
Totodată, grupul olandez păstrează o opţiune de a vinde pachetul de 30% din acţiuni către TPV peste şase ani, în aceleaşi condiţii.
Odată lider global, divizia de televizoare a Philips şi-a pierdut strălucirea şi nu mai poate concura cu rivalii care reuşesc să vândă la preţuri mai competitive.
Operaţiunile TV generează mai puţin de 10% din vânzările grupului şi a devenit o problemă pentru Philips, după ce a acumulat pierderi în valoare totală de un miliard de euro de la începutul anului 2007.
Philips a acordat licenţe pentru televizoarele sale către compania TPV, din China, către Funai în Statele Unite şi Videocom în India.
Profitul net al grupului olandez a scăzut în primul trimestru cu 31% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 138 milioane euro, sub estimările analiştilor, de 161 milioane euro.
Philips este cel mai mare producător de corpuri de iluminat din lume, printre primii trei producători de echipamente destinate spitalelor şi cel mai mare producător de electronice de consum din Europa.
Principalii competitori ai companiei la nivel mondial sunt General Electric (SUA) şi Siemens (Germania) pe segmentele de echipamente medicale şi corpuri de iluminat, respectiv companii precum Samsung şi LG Electronics pe piaţa televizoarelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:12