- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa colectării de creanţe a scăzut în primul trimestru cu 12%, pentru prima dată după doi ani
Piaţa colectării de creanţe a scăzut cu 12% în primul trimestru, pentru prima dată în ultimii doi ani, motivul principal fiind problemele de lichiditate ale companiilor şi ale persoanelor fizice, care au îngreunat procesul de recuperare a datoriilor şi a afectat ratele de succes.
"Problemele de lichiditate ale companiilor şi ale persoanelor fizice au influenţat puternic ratele de succes în recuperare, încasarea datoriilor de la debitori necesitând depunerea unui efort mai mare decât în anii anteriori. Astfel, costurile de colectare au crescut şi implicit comisioanele de succes, fapt cauzat de presiunea mare exercitată pe creşterea încasărilor şi a ratelor de succes", se arată într-un comunicat al Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC).
În ultimii doi ani industria colectării creanţelor a crescut puternic, cu 76% în 2009 şi cu 54% în 2010, când nivelul pieţei a ajuns la 1,66 miliarde de euro. Cea mai mare pondere în activitatea de colectare a avut-o sectorul bancar, de aproximativ 50%, prin externalizarea sau vânzarea portofoliilor de creanţe întârziate de la populaţie.
"Pe fondul înrăutăţirii situaţiei economice din România, tot mai multe companii au simţit nevoia sau chiar au fost obligate să apeleze la serviciile unui furnizor extern pentru colectarea creanţelor întârziate, prin externalizarea sau vânzarea lor", se arată în comunicat.
Potrivit asociaţiei, colectarea amiabilă a fost motorul de creştere al industriei în ultimii ani, însă anul trecut colectarea în instanţă a crescut semnificativ.
"Aceasta tendinţă se menţine în acest an, un argument fiind creşterea în primul trimestru cu 64% a personalului din agenţiile de colectare a creanţelor dedicate acestui segment comparativ cu trimestrul unu 2010", se mai arată în comunicat.
Totodată, estimările pentru piaţa colectării creanţelor pentru acest arată o scădere de 25-30%, pe fondul stopării creditării din ultimii doi ani şi a întârzierii pentru perioada următoare, a scăderii volumelor de cazuri externalizate spre colectare sau vândute.
Un alt factor important este tendinţa băncilor spre a-şi dezvolta departamente proprii de colectare, în vederea eficientizării costurilor, dar şi pentru a evita concedieri de personal.
Pe segmentul persoanelor juridice, companiile au recurs la adoptarea unor politici de prevenţie, multe dintre ele solicitând plata în bani înainte sau în momentul livrării bunurilor. O masură suplimentară este alocarea personalului de vânzari a unor targeturi pe încasarea banilor blocaţi în piaţă.
Cele 11 companii membre în AMCC însumează aproximativ 80% din cota de piaţă a sectorului colectării creanţelor comerciale, având un număr total de 1.650 de angajaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO