Piaţa de construcţii s-a redus cu 2,5% în şase luni. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 22%

Piata de constructii s-a redus cu 2,5% în şase luni. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 22%, dar construcţiile inginereşti au crescut cu 7,6%, relatează Ziarul Financiar.

Urmărește
223 afișări
Imaginea articolului Piaţa de construcţii s-a redus cu 2,5% în şase luni. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 22%

Piaţa de construcţii s-a redus cu 2,5% în şase luni. Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 22%

Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut în primele şase luni ale anului cu 2,5%, după ce segmentul clădirilor rezidenţiale a căzut cu 22%, iar cel al clădirilor nerezidentiale s-a redus cu 2%, arată INS.

Singurul sector pe plus a fost cel al construcţiilor inginereşti, care au crescut cu 7,6%.

La nivelul întregii piete, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente s-au diminuat cu 4,7%, lucrările de construcţii noi cu 2,1% şi lucrările de reparaţii capitale cu 0,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de constructii s-a redus în ianuarie-iunie cu 2,2%, după ce la clădirile rezidenţiale scăderea a fost de 21,8%. În schimb, construcţiile inginereşti şi clădirile nerezidenţiale au crescut cu 9,4%, respectiv cu 0,2%

În iunie, faţă de perioada similară din 2023, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, ca serie brută, cu 6%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,4%.

Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-23,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-7,6%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 1,7%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale (-22,9%) şi la clădirile nerezidenţiale (-9,7%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 2,6%.

Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-23,7%) şi la lucrările de reparaţii capitale (-7,6%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 1,7%.

În luna iunie, construcţiile au crescut faţă de luna mai 2024, ca serie brută, cu 8,8%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,6%.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici