- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa de factoring ar putea ajunge la circa 2,2 miliarde de euro în acest an, în creştere cu 20%
Piaţa factoringului ar putea creşte cu aproximativ 20% în acest an, la circa 2,2 miliarde de euro, ritmul de creştere fiind inferior celui atins în 2010, când s-a ridicat la 29%, potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Factoring (ARF),
În 2010, piaţa factoringului s-a situat la aproximativ 1,8 miliarde de euro.
"Evoluţia pieţei în ultimii ani arată că factoringul este un instrument util de finanţare şi management al creanţelor derulate prin factoring pentru companii atât în vremuri de creştere economică, cât şi în perioade de recesiune. Piaţa a crescut puternic până în 2008, a suferit o scădere în 2009, însă şi-a revenit vertiginos în 2010, cu o creştere de 29% faţă de anul precedent", a declarat preşedintele Asociaţiei Române de Factoring (ARF), Bogdan Roşu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.
ARF a fost înfiinţată în luna aprilie de către zece bănci şi societăţi financiare nebancare (IFN-uri), având ca scop principal promovarea factoringului ca un instrument de finanţare complet, foarte accesibil şi flexibil pentru companii, care asigură inclusiv managementul creanţelor derulate prin acest instrument financiare.
Membrii fondatori sunt BRD - Groupe Societe Generale, ING Commercial Finance, BCR, UniCredit Ţiriac Bank, Raiffeisen Bank România, Eximbank România, RBS Bank România, Banca Transilvania, Next Capital Finance şi Romfactor.
"Ne-am propus câteva obiective foarte ambiţioase în ceea ce priveşte promovarea factoringului în rândul companiilor, bazându-ne pe faptul că în acest an există potenţial ca piaţa factoringului să ajungă la o pondere de aproximativ 2,2% din PIB. Suntem încă în urma altor ţări din Europa Centrala şi de Est, însă dezvoltarea pieţei din ultima perioadă ne face să fim foarte optimişti", a spus Roşu.
El a adăugat că, pentru comparaţie, ţări ca Polonia şi Ungaria au ajuns cu pieţele de factoring la aproximativ 5% şi respectiv 3,5% din PIB.
"În Bulgaria ponderea factoringului în PIB a ajuns la 1,5%, vecinii noştri atingând anul trecut cea mai mare creştere a pieţei din regiune, de peste 60% faţă de anul 2009. Asta arată că aceste ţări au înţeles mai repede şi apreciază flexibilitatea şi accesibilitatea acestui produs care combină avantajele unei finanţări rapide bazate pe cesiunea de creanţă cu cele ale managementului creanţelor şi acoperirii riscului de neplată a debitorilor cedaţi", a mai spus preşedintele AFR.
Operaţiunile de factoring au început să fie utilizate pe piaţa locală în 1993 prin intermediul diviziilor specializate ale unor bănci. Din 2006 au început să apară în piaţă IFN-uri specializate care furnizează astfel de operaţiuni, în prezent existând 15 jucători.
Factoring-ul se realizează prin vînzarea creanţelor (facturilor neîncasate), acumulate de o societate, către o entitate, adesea o filială a unei bănci, cu un anumit discount. Această instituţie începe demersurile pentru recuperarea sumelor datorate, obţinînd profit atunci cînd reuşeşte să obţină o sumă mai mare decît preţul pe care l-a plătit pentru creanţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO