- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.05.2015, 11:38)
- Raluca Ghinea
Piaţa externalizării de creanţe a scăzut cu 28% în 2014, la 1,25 miliarde euro. Colectarea a urcat cu 24%
Piaţa de externalizare a creanţelor de către creditori s-a redus anul trecut cu 28% faţă de 2013, la 1,25 miliarde euro, pe fondul scăderii pe segmentul de persoane fizice cu 34%, însă pe de altă parte valoarea creanţelor colectate a urcat cu 24%, la 475 milioane euro, potrivit asociaţiei de profil.
Urmărește
138 afișări
Piaţa externalizării de creanţe a scăzut cu 28% în 2014, la 1,25 miliarde euro. Colectarea a urcat cu 24% (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Externalizarea de creanţe a înregistrat o scădere anuală de 12% în perioada 2011-2014, pentru că tot mai puţine credite sunt date de bănci în ultima vreme. Dacă vorbim de creditele negarantate, trendul externalizării de creanţe este de scădere sau stabilizare în continuare", a declarat miercuri Georg Kovacs, preşedintele Asociaţiei de Management al Creanţelor Comerciale (AMCC), într-o conferinţă de presă.
Segmentul persoanelor fizice a cumulat creanţe externalizate anul trecut de 1,08 miliarde euro, iar cel al companiilor a atras 169,25 milioane euro.
Deşi numărul creanţelor externalizate pentru persoanele fizice a crescut cu 7,4%, la aproape 5,24 milioane cazuri, valoarea acestora s-a redus de la circa 1,65 miliarde euro, întrucât au fost înregistrate mai multe debite date spre colectare de către companiile de utilităţi (telefonie, electricitate, gaz) decât cele ale băncilor, însă acestea au o valoare mai mică decât în cazul creditelor bancare. Valoarea medie a unei creanţe s-a redus astfel de la 338 euro la 207 euro.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
"Cu toate că piaţa de externalizare a scăzut cu 28%, veniturile colectate din creanţe s-au mărit pentru că încă mai colectăm din portofoliile achiziţionate anii trecuţi. Însă simţim o presiune pe preţurile de colectare, oricât am plăti pentru un portofoliu de creanţe, reuşim să colectăm circa 100-110 euro pe caz", a explicat Kovacs.
Colectarea pe segmentul persoanelor fizice a consemnat un avans de 25% anul trecut, la 432,25 milioane euro, odată cu o creştere a numărului de debite colectate cu 28%, la 4,18 milioane cazuri.
Veniturile realizate de companiile de colectare a creanţelor au înregistrat anul trecut o creştere cu 24%, la aproape 33,04 milioane euro, de la 26,72 milioane euro în 2013, în special datorită volumului de achiziţii de portofolii de creanţe, care s-a majorat cu 39% şi colectării de creanţe pe segmentul companiilor cu 22%, în timp ce veniturile obţinute pe zona persoanelor fizice au fost mai mari doar cu 3%.
"Companiile de colectare a creanţelor din România rămân concentrate pe etapa de colectare a creanţelor pe cale amiabilă, iar corespondenţa scrisă rămâne cea mai utilizată metodă pentru colectarea creanţelor în România", a mai spus Kovacs.
Cele 15 companii membre AMCC reprezintă aproximativ 80% din totalul pieţei de colectare a creanţelor (servicii de colectare a creanţelor şi achiziţii de portofolii de creanţe) şi 90% din piaţa de servicii de colectare a creanţelor. În prezent au un număr estimat de 3000 de angajaţi.
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump