- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa farmaceutică românească ar putea creşte în acest an cu 7,4%, mai lent decât în 2010
Piaţa farmaceutică românească ar putea creşte în acest an cu 7,4%, la 10,95 miliarde de lei, un ritm inferior faţă de cel din ultimii ani, printre motive numărându-se deteriorarea sectorului spitalicesc, creşterea termenelor de plată şi a datoriilor din sistem, potrivit IMS Health România.
"Se anticipează o evoluţie de +7,4% pentru 2011 la nivelul întregii pieţe farmaceutice, în valoare, la preţ de producător, din care retailul va avea o evoluţie pozitivă de 11,2%. Sectorul de spital îşi va continua scăderea şi în acest an", a declarat agenţiei MEDIAFAX directorul general al firmei de cercetare IMS Health România, Corina Ciolan.
Piaţa farmaceutică a urcat anul trecut cu 16%, la 10,2 miliarde lei, datorită avansului din sectorul de retail. Ritmul de creştere a scăzut însă pentru al treilea an consecutiv, pe fondul crizei financiare.
Ciolan a adăugat că printre factorii care vor încuraja creşterea vânzărilor de medicamente în acest an se numără evoluţia cursului valutar şi lansările de produse noi.
"Dintre factorii pozitivi care vor contribui la evoluţia pieţei farmaceutice din România putem enumera modificarea ratei de schimb oficiale care duce la modificarea preţului de listă la medicamente, modificarea modului de calcul al contribuţiilor de sănătate şi factori demografici, întrucât se aşteaptă ca populaţia să crească în intervalul 2010-2014. De asemenea, piaţa va putea fi influenţată de expansiunea sectorului privat, precum şi de lansări de produse, recente sau deja anunţate", a spus Ciolan.
Directorul general al IMS Health România susţine că printre factorii care au redus ritmul de creştere al pieţei se regăsesc introducerea coplăţii în sistemul de sănătate publică, deteriorarea sectorului spitalicesc şi creşterea termenelor de plată şi a datoriilor din sistem, care pot duce la închiderea unor farmacii sau distribuitori.
Totodată, Ciolan susţine că introducerea preţului de referinţă pe terapie începând cu 1 iulie 2010, preţul minim european, cât şi clawback-ul pot duce la încetinirea avansului pieţei de medicamente.
IMS estimează că principalele produse care vor putea înregistra creşteri în acest an sunt cele oncologice, antiinflamatoare, pentru sistemul alimentar şi metabolism, produsele destinate sistemului respitador, precum şi cele pentru sistemul nervos.
IMS Health furnizează servicii de cercetare pentru industria farmaceutică şi de servicii medicale. Grupul are activităţi în peste 100 de state, iar în 2009 a raportat o cifră de afaceri de 2,2 miliarde dolari.
Rapoartele companiei sunt realizate pe baza preţurilor la medicamente la intrarea în farmacii, la preţ de distribuţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO