Piaţa financiară, cu „ochii” pe dezbaterea Harris-Trump

Ultimele luni s-au dovedit agitate atât pentru burse, cât şi pentru mediul politic, drept urmare, toţi ochii vor fi îndreptaţi asupra dezbaterii dintre candidaţii la preşedinţia SUA Kamala Harris şi Donald Trump, care ar putea dezvălui cine este favorabil pieţei financiare, arată analiştii XTB.

Urmărește
666 afișări
Imaginea articolului Piaţa financiară, cu „ochii” pe dezbaterea Harris-Trump

Piaţa financiară, cu „ochii” pe dezbaterea Harris-Trump

Deşi Donald Trump a fost considerat câştigătorul primei dezbateri, de fapt, performanţa lui s-a datorat prestaţiei nefericite a lui Joe Biden care, în cele din urmă, a fost nevoit să renunţe la candidatura pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

De data aceasta, lui Donald Trump nu îi va fi la fel de uşor la confruntarea de marţi seara (miercuri, 4:00 ora României). În calitate de fost procuror în California, Kamala Harris reprezintă o ameninţare pentru Trump, care i-ar putea demonta multe dintre argumentele superficiale, ceea ce ar putea duce la o victorie a candidatei democraţilor.

Deşi există specialişti care susţin că dezbaterile nu au un impact direct asupra rezultatelor alegerilor, Kamala Harris este, în continuare, o necunoscută pentru publicul american în ce priveşte modul în care ea se raportează la multe teme din agenda publică. Cu alte cuvinte, dacă ea va avea o prestaţie puternică, ar putea câştiga un impuls pentru campania sa.

Pe măsură ce se apropie alegerile din SUA, atenţia se va concentra asupra candidatului care pare a fi mai favorabil pentru pieţele financiare americane, explică analiştii XTB.

Viitorul pieţei obligaţiunilor Trezoreriei SUA va depinde, astfel, de promisiunile candidaţilor în privinţa prudenţei fiscale, având în vedere că deficitul bugetar al SUA este aproape de 6% din PIB.

Analizele sugerează că, deşi politicile ambilor candidaţi ar creşte deficitul bugetar, Kamala Harris pare a fi cea mai prudentă din punct de vedere fiscal, în timp ce reducerile de taxe promise de Trump ar creşte emisiunea de obligaţiuni ale Trezoreriei, arată analiştii XTB.

Acest lucru ar putea „nelinişti” pieţele şi ar putea exercita presiuni asupra randamentelor obligaţiunilor. Creşterea randamentelor nu a oprit un raliu al pieţei bursiere americane în ultimii ani.

Însă, având în vedere perspectivele unei recesiuni în 2025 şi o schimbare a liderilor pieţei bursiere, cu sectoarele non-tehnologice în dezvoltare, un deficit bugetar în creştere ar putea complica perspectivele pieţei bursiere americane în următoarele luni ale acestui an.

Cu alte cuvinte, deşi sunt premature presupunerile cu privire la cine ar putea fi cel mai bun preşedinte pentru preţurile activelor financiare din SUA, poate fi considerată benefică o diviziune a puterii: Casa Albă şi Congresul să fie controlate de partide diferite. Estimările arată că acest lucru ar putea reprezenta cel mai bun rezultat pe termen lung pentru pieţele de acţiuni din SUA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici