- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa gazelor se liberalizează începând cu 1 iulie. Cum se schimbă furnizorul
Piaţa gazelor naturale este liberalizată de miercuri, aşa că preţurile pentru consumatorii casnici nu mai sunt stabilite de ANRE, iar furnizarea se face în baza unui contract între client şi compania furnizoare, în regim concurenţial.
Piaţa gazelor se liberalizează începând cu 1 iulie. Cum se schimbă furnizorul
România a făcut obiectul unei proceduri de infringement în această speţă.
Clienţii persoane fizice ar fi trebui ca până la 1 iulie să încheie noi contracte de furnizare, dar cei care nu au făcut-o vor primi gaze în continuare, în baza contractelor actuale.
Clienţii vor putea să denunţe contractul de furnizare în cazul în care nu acceptă modificările creşterile de preţuri anunţate de compania furnizoare. Schimbarea furnizorului nu presupune modificări de ordin tehnic sau tarife suplimentare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Consumatorul casnic de gaze naturale are la dispoziţie un comparator al ofertelor pe pagina de internet a ANRE.
Consumatorii pot alege şi furnizori care activează şi în alte zone geografice. Tarifele de transport şi distribuţie ale gazelor rămân în continuare reglementate de ANRE. clientul poate schimba furnizorul oricând, cu o notificare prealabilă.
România a avut cel mai mic preţ mediu al gazelor pentru consumatorii casnici din UE în a doua jumătate a anului 2019, conform Eurostat, care arată că preţurile medii în UE ale gazelor menajere în a doua jumătate a anului 2019 au fost de 7,2 euro pentru 100 kWh.
România şi Ungaria au înregistrat cele mai mici preţuri, respectiv 3,3 euro la 100 kWh.
Preţuri sub 5 euro la 100 kWh au fost în Letonia (3,5 euro), Croaţia, Lituania şi Luxemburg (toate 4,1 euro), Estonia şi Bulgaria (ambele 4,5 euro), Polonia (4,7 euro) şi Slovacia (4,8 euro). Preţuri la gaz peste 10 euro la 100 kWh au fost înregistrate în Suedia (11,7 euro) şi Spania (10,2), urmat de Olanda (9,7 euro), Italia (9,3 euro) şi Franţa (8,4 euro).
Impozitele şi taxele au reprezentat 31% din preţul gazelor naturale în a doua jumătate a anului 2019.
Ajustat la puterea de cumpărare, preţul cel mai redus al gazelor menajere a fost înregistrat în Luxemburg (3,4 PPS la 100 kWh), înaintea Letoniei (5,0), Belgia (5,2), Germaniei (5,5), precum şi în Ungaria (5,6), Estonia (5,8) şi Danemarca (5,9). În schimb, cele mai mari preţuri au fost observate în Spania (11,2), Suedia (9,9), Italia (9,5), Portugalia (9,3) şi Bulgaria (9,0).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO