- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.10.2012, 13:38)
- Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa imobiliară continuă să se confrunte cu dificultăţi: Dezvoltatorii vând 2-5 apartamente noi pe lună şi mai au 10.000 de unităţi disponibile
Dezvoltatorii de locuinţe au vândut în acest an în medie 2-5 unităţi pe lună, astfel că 10.000 de apartamente noi sunt disponibile la vânzare în Bucureşti, cele mai multe fiind cele care se adresează persoanelor cu venituri mari şi foarte mari, potrivit unui studiu al The Advisers/Knight Frank.
Urmărește
1135 afișări
Dezvoltatorii vând 2-5 apartamente noi pe lună şi mai au 10.000 de unităţi disponibile
"Numărul mediu de locuiţe vândute pe lună este de 2-5 unităţi, în funcţie de tipul proiectului şi de locaţia acestuia. Proiectele standard, în zonele periferice, înregistrează vânzări constante în fiecare lună, în timp ce ansamblurile mai scumpe în zone centrale au luni în care nu vând nimic. Comportamentul cumpărătorilor s-a schimbat, aceştia devenind mai sofisticaţi. Cumpărătorii se aşteaptă să primească o valoarea foarte bună pentru banii pe care i-au plătit atâta timp cât au o mulţime de opţiuni la dispoziţie", se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Stocul de locuinţe noi a ajuns la 24.250 de unităţi, cu 850 de apartamente lansate în prima parte a anului, în şapte proiecte. Cele mai multe livrări au avut loc în proiectele deja existente, dezvoltate în etape, precum Cosmopolis, FeliCity, Militari Residence şi NewTown Residence.
"Chiar dacă au trecut patru ani de când criza financiară a început să aibă impact asupra pieţei din România, sectorul rezidenţial continuă să se confrunte cu dificultăţi, astfel că 25% din stocul de locuinţe este nevândut, dacă luăm în calcul doar apartamentele vândute direct de dezvoltatori. Pentru a estima însă numărul total de apartamente disponibile la vânzare trebuie să lună în calcul atât piaţa second-hand (apartamentele noi cumpărate pentru a fi revândute la preţuri mai mari, n.r.), cât şi proiectele mai mici. În consecinţă, oferta totală la vânzare pe piaţă este estimată la 8.000-10.000 de unităţi noi", se menţionează în raport.
În aceste condiţii, dezvoltatorii au început să adopte strategii "creative de marketing şi să întroducă diverse opţiuni pentru cumpărători, precum schemele "închiriezi şi apoi cumperi" sau "te muţi acum şi plăteşti peste un an".
În termeni de locaţie, există diferenţe între zonele centrale, semi-centrale şi periferice, disperasarea proiectelor pe zone urbane, precum şi conceptele diferite, ducând la încadrarea proiectelor în patru grupe, respectiv standarde reduse, medii, ridicate şi foarte ridicate.
Aproape 70% din oferta de pe piaţă este localizată în zone periferice, în proiecte standard, unde se înregistrează şi cea mai mare rată de absorbţie, având în vedere că puterea de cumpărare se menţine limitată. Şi oferta nouă este îndreptată în special spre aceste locaţii, în special în proiecte care să se încadreze în proiectele guvernamentale "Prima Casă" şi TVA de 5%.
În funcţie de preţuri, 47% din locuinţe sunt încadrate în categoria celor reduse, respectiv 700-900 euro/mp construit şi 23% în cea medie, de 900-1.100 euro/mp construit.
În segmentul standardelor ridicate se califică 27% din ofertă, pentru care preţurile variază între 1.000 şi 1.400 euro/mp construit. Doar 3% din locuinţe se adresează segmentului foarte ridicat, al căror preţuri sunt de 1.500-2.000 euro/mp construit.
"Numărul proiectelor care vor fi livrate în continuare va fi mult mai redus decât cele anunţate în 2007 şi 2008. O parte din dezvoltatorii care au cumpărat terenuri pentru proiecte rezindenţiale în perioada de boom al pieţei încearcă să le vândă pentru alte utilizări, în special pentru dezvoltări de tip «big box»", se mai arată în raport.
În ceea ce priveşte preţurile, acestea au ajuns sub nivelurile din 2005, anul în care au început să apară pe piaţă primele proiecte rezidenţiale de mari dimensiuni în Bucureşti.
Astfel, preţul mediu este de 1.000 de euro/mp construit, cel mai redus nivel înregistrat până acum în Bucureşti, însă scăderea ar putea continua, evoluţia viitoare depinzând de situaţia economică.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe