Piaţa imobiliară din Bucureşti: Ce tip de apartamente se caută şi cât sunt clienţii dispuşi să plătească

Aproape jumătate dintre cei aflaţi în căutarea unei locuinţe în Bucureşti sunt interesaţi de apartamente cu trei camere, 65% au bugete de până la 60.000 euro şi doar 7% ar fi dispuşi să plătească peste 100.000 euro pentru o achiziţie.

Urmărește
3218 afișări
Imaginea articolului Piaţa imobiliară din Bucureşti: Ce tip de apartamente se caută şi cât sunt clienţii dispuşi să plătească

Piaţa imobiliară din Bucureşti: Ce tip de apartamente se caută şi cât sunt clienţii dispuşi să plătească (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Acest comportament a putut fi observat pe piaţa din România începând cu anul 2009, când preţul locuinţelor cu trei camere a scăzut semnificativ, ajungând foarte aproape de cel al apartamentelor cu două camere. Dacă în perioada de boom imobiliar cele mai căutate proprietăţi erau garsonierele şi apartamentele cu două camere, astăzi, la cinci ani de la izbucnirea crizei, românii profită de scăderea preţului şi vor locuinţe cu mai multe camere. Astfel, 43% dintre bucureştenii dornici de achiziţia unui apartament caută proprietăţi cu trei camere, în timp ce 35% iau în calcul un apartament cu două camere, iar 11% se gândesc la o garsonieră. Potrivit datelor Imopedia.ro, doar 9% dintre bucureşteni ar dori să se mute într-un apartament cu patru camere", se arată într-un comunicat al portalului imobiliar Imopedia.ro.

Preţul pe care bucureştenii ar fi dispuşi să îl achite într-o tranzacţie imobiliară se încadrează în plafonul stabilit de Prima Casă, respectiv 60.000 euro, 28% dintre potenţialii cumpărători au bugete care variază între 60.000 şi 100.000 euro şi doar 7% ar plăti mai mult de 100.000 euro pentru o locuinţă în Capitală.

Principalele criterii de căutare a unei locuinţe sunt numărul de camere (39%), preţul (28%) şi zona (12%).

Locuinţele noi câştigă tot mai mult teren în faţa proprietăţilor situate în imobile vechi, de la an la an numărul celor dispuşi să investească într-un apartament vechi fiind în scădere, potrivit sursei citate.

"Dacă în 2008, doar 3% dintre clienţi aveau ca primă opţiune de căutare un apartament nou, în 2013 procentul a ajuns la 33%. Un alt factor care a dus la creşterea acestui procent este legat de preţul locuinţelor noi. Dezvoltatorii imobiliari au înţeles că în această perioadă clienţii sunt mult mai chibzuiţi cu banii şi au adus în piaţă oferte cu preţuri apropiate de cele ale locuinţelor situate în imobile vechi", a declarat, în comunicat, Răzvan Muntean, managerul general al Imopedia.ro.

Pe de altă parte, numărul mare de oferte din piaţă îi determină pe clienţi să nu se mai grăbească să semneze actele de vânzare-cumpărare, aşa cum se întâmpla în perioada de vârf a pieţei imobiliare. Astfel, dacă înainte de 2008, un apartament scos la vânzare îşi găsea cumpărător în cel mult două luni, în această perioadă un vânzător aşteaptă, în medie, între şase şi opt luni până reuşeşte să încheie tranzacţia imobiliară.

Cele mai căutate 5 zone rezidenţiale din Bucureşti sunt Titan, Militari, Drumul Taberei, Berceni şi Bucureştii Noi.

Imopedia este un centru de informare şi de ofertare imobiliară, dedicat atât agenţiilor imobiliare, cât şi persoanelor interesate de domeniul imobiliar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici