PIAŢA IMOBILIARĂ: În 2016 vor fi finalizate investiţii imobiliare de peste 800 milioane de euro, cu o suprafaţă record

Dezvoltatorii imobiliari au în plan să livreze anul viitor în România o suprafaţă record de proiecte, de peste 700.000 de metri pătraţi, reprezentând o investiţie totală care depăşeşte 800 milioane de euro, potrivit unui raport al JLL.

Urmărește
2627 afișări
Imaginea articolului PIAŢA IMOBILIARĂ: În 2016 vor fi finalizate investiţii imobiliare de peste 800 milioane de euro, cu o suprafaţă record

PIAŢA IMOBILIARĂ: În 2016 vor fi finalizate investiţii imobiliare de peste 800 milioane de euro, cu o suprafaţă record (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Investiţiile în clădiri de birouri rămân în topul preferinţelor dezvoltatorilor imobiliari, fiind urmate de proiectele de retail şi de cele de logistică şi industriale.

Livrările record programate pentru anul viitor pe toate segmentele de piaţă arată o revenire a încrederii investitorilor în potenţialul României de a produce profituri, dar şi a consumatorilor finali şi a companiilor, se arată într-un comunicat al firmei de consultanţă imobiliară.

Un revers al intensificării activităţii de dezvoltare imobiliară pe anumite segmente este, însă, creşterea ratei de neocupare şi presiunea pe chirii, în condiţiile în care piaţa se va balansa în favoarea chiriaşilor.

"După un an 2015 în care rata de neocupare pe piaţa birourilor a scăzut până la circa 13,1%, iar chiriile au rămas constante, nivelul mare al livrărilor noi va avea ca rezultat reluarea creşterii gradului de neocupare şi în consecinţă un trend uşor descrescător al chiriilor, în condiţiile unei cereri constante în ultimii ani", a declarat şeful departamantului Birouri al JLL, Marius Şcuta.

Cele mai importante proiecte de spaţíi de birouri care vor fi livrate anul următor sunt Bucharest One - de 50.000 de metri suprafaţă îchiriabilă (dezvoltat de Globalworth), HBC 2&3 - 45.700 de metri pătraţi (dezvoltat de Atenor) şi Oregon Park - 45.000 de metri pătraţi (Portland Trust).

Pe piaţa de retail vor fi livrate anul următor proiecte totalizând peste 237.000 metri pătraţi, ceea ce va duce la creştere cu circa 10% a stocului curent, estimat la 2,8 milioane metri pătraţi. Majoritatea livrarilor sunt proiecte noi - 85%, iar Bucureştiul va atrage mai mult de jumătate din aceste investiţii - 125.000 metri pătraţi.

"Este de aşteptat ca România să înregistreze o creştere anuală a consumului de 4-5% în următorii doi ani, şi în plus proiectele care urmează să fie livrate anul viitor sunt localizate în oraşe unde indicatorii economici susţin astfel de investiţii. Din acest motiv nu vedem o influenţă semnificativă asupra chiriilor sau a pieţei (de retail. n.r.) în general", a declarat Adelina Opriţa, consultant Retail Agency JLL.

Cel mai mare proiect livrat anul următor pe piaţa de retail va fi Park Lake Plaza Bucuresti - 67.000 metri pătraţi (Sonae Sierra / Caellum Development), Shopping City Timişoara - 55.700 metri pătraţi (NEPI) şi Piatra Neamţ Shopping City - 29.000 metri pătraţi (NEPI).

Până la finalul acestui an sunt programate pentru finalizare proiecte logistice şi industriale de 15.000 de metri pătraţi, astfel că stocul total de spaţii moderne se situează la aproximativ două milioane de metri pătraţi, urmând ca în jur de 195.000 mp să fie livraţi în 2016.

"Chiar dacă vedem o creştere a activităţii de dezvoltare de proiecte industriale şi de logistică, investitorii rămân totuşi precauţi pe partea de logistică, astfel că cele mai multe din spaţii vor fi construite în baza unui contract de pre-închiriere; majoritatea proiectelor sunt extensii ale parcurilor majore deja existente, ceea ce arată de asemenea o abordare rezervată a dezvoltatorilor care preferă construcţiile în faze. În ceea ce priveşte spaţiile industriale pentru producţie, dezvoltatorii aleg destinaţiile investiţiilor în funcţie de disponibiliatea şi costurile cu forţa de muncă necesară companiilor ce urmează să închirieze spaţiile", a declarat Cristina Pop, Head of Industrial Agency JLL.

Cele mai mari proiecte industriale şi de logistică de anul următor sunt P3 Logistic Park Bucuresti - 81,000 metri pătraţi (P3), Log Center Mogoşoaia - 40,000 metri pătraţi (Immofinanz) şi Tetarom 3 Cluj - 36,000 metri pătraţi (Tetarom).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici