- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (22.07.2013, 13:29)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PIAŢA IMOBILIARĂ: Preţurile locuinţelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv. Care sunt oraşele cu cele mai mari creşteri
Preţurile locuinţelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv, în perioada aprilie-iunie fiind înregistrat un avans similar cu cel din primele trei luni ale anului, evoluţie care ar putea fi însă cauzată de fluctuaţii sezoniere, potrivit EFG Eurobank.
Urmărește
2144 afișări
PIAŢA IMOBILIARĂ: Preţurile locuinţelor din România au crescut pentru al doilea trimestru consecutiv. Care sunt oraşele cu cele mai mari creşteri (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)
"Indicele Proprietăţilor Rezidenţiale EPS a înregistrat o uşoară creştere şi în cursul celui de-al doilea trimestru, similară cu cea din primul trimestru al anului 2013, sporind posibilitatea unui trend pozitiv temporar la nivel naţional, deşi este posibil ca această evoluţie din prima jumătate a anului să fi fost cauzată de fluctuaţii sezoniere. Se pare că micile fluctuaţii continuă în jurul acestei creşteri a nivelului preţului ce a fost sugerată de index începând cu mijlocul anului 2011", se arată într-un comunicat al Eurobank Property Services (EPS) cu ocazia lansării unei noi ediţii a Indicelui Proprietăţilor Rezidenţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Diferitele componente ale indexului naţional variază, în anumite zone geografice prezentând creşteri de preţuri, în timp ce în altele s-au înregistrat scăderi pe parcursul trimestrului.
Pe perioada ultimului an, începând cu cel de-al doilea trimestru al lui 2012, indexul preţului la nivel naţional a scăzut moderat cu o medie de 1,5%. Pe perioada ultimilor 5 ani, începând cu momentul de vârf al pieţei înregistrat la mijlocul anului 2008, preţurile pentru proprietăţile rezidenţiale din România au înregistrat o scădere medie anuală de 9,2%, rezultând astfel o scădere a preţurilor la locuinţe în România cu 38.3%.
Preţurile în Bucureşti Centru s-au redus în acest trimestru cu 4,8%, continuând scăderile similare din perioada anterioară. Pe de altă parte, preţurile în zonele periferice din Bucureşti au crescut cu 4,4%, contribuind la o stabilizare la nivelul întregului an, cu o scădere marginală de 0,7% pe perioada care a început din al doilea trimestru al anului trecut.
Preţurile în judeţul Ilfov au continuat să scadă, înregistrând o reducere cu 8%, pe durata ultimelor patru trimestre.
Zona Dunăre&Mare şi Muntenia conduc în clasamentul creşterilor de preţ la nivelul diviziilor, cu creşteri de 6,5% şi, respectiv, de 5,2%.
În acelaşi timp, în Sud, Vest şi Moldova au fost consemnate creşteri ale preţurilor proprietăţilor rezidenţiale pentru al doilea trimestru la rând, păstrând poziţiile de top în clasamentul creşterii preţurilor în ultimul an comparativ cu celelalte zone ale ţării, cu 4,5%, 2,7% şi, respectiv, -0,2%. Moldova se menţine regiunea cu cea mai mică rată medie de scădere în ultimii cinci ani la nivel naţional, de 5% pe an sau cu o reducere totală a preţurilor cu 22,5% de la momentul de vârf al pieţei înregistrat la mijlocul anului 2008, până în prezent.
La nivelul marilor oraşe din România, Galaţi şi Ploieşti prezintă cele mai mari creşteri trimestriale, fiind cel mai probabil afectate şi de rata de eroare statistică, deoarece performanţele din ultimul an şi pe perioada ultimilor 5 ani ale acestor două oraşe sunt negative şi nu reprezintă performanţe deosebite în cadrul grupului marilor oraşe cuprinse în indexul EPS.
Însă Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara ocupă poziţiile de top cu o combinaţie de creştere trimestrială şi în ultimul an, toate cifrele aferente variind în intervalul sustenabil dintre +2,4% şi +6,5%. În topul privind rezultatele pe termen scurt şi mediu, Iaşi înregistrează cel mai bun rezultat în ultimii 5 ani, cu o rată de scădere a preţurilor de la momentul de vârf al pieţei de 6,2% în medie pe an (cu o scădere totală pe 5 ani de 27,2%), acesta fiind urmat de Galaţi, cu o scădere anuală de 8,4% sau o scădere totală de 35,6%. Restul marilor oraşe din România au înregistrat o scădere mai abruptă a preţurilor medii pentru proprietăţi rezidenţiale în ultimii 5 ani.
Variaţia preţurilor apartamentelor în Bucureşti pare să se afle sub medie, în timp ce preţurile caselor sunt în topul creşterilor de preţuri în ultimul trimestru.
În mod similar, prevalenţa caselor asupra apartamentelor este sugerată şi de indicii de la nivel naţional în ultimul trimestru. În Bucureşti, proprietăţile noi au înregistrat o rată de creştere mai mare decât cele vechi. La nivel naţional, proprietăţile vechi au depăşit ca performanţă unităţile noi în ultimul trimestru, înregistrând creşteri de preţuri, pe când cele noi au înregistrat scăderi de preţuri.
"Deşi rezultatele pentru ultimul trimestru sunt mixte, creşterea la nivel naţional din cel de-al doilea trimestru poate reprezenta un semn de cristalizare a tendinţei către un trend sustenabil. La nivelul capitalei, Bucureşti Centru suferă o corecţie a rezultatelor bune înregistrate în 2012, iar pentru Bucureşti Periferie este exact situaţia inversă, acesta înregistrând o minimizare a scăderilor din trimestrele anterioare. În general, Bucureştiul se află încă pe o pantă descendentă în comparaţie cu 2012; însă, există semne pozitive că scăderea poate fi recuperată până la sfârşitul anului", se precizează în comunicat.
Eurobank Property Services este o subsidiară a grupului Eurobank.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe