Piaţa RCA în T1/2024. Groupama rămâne lider, dar îşi încetineşte avansul, iar podiumul topului RCA este completat de Allianz-Ţiriac şi Grawe

Piaţa asigurărilor RCA, care reprezintă aproape ju­mă­tate din întreaga piaţă a asigurărilor din Ro­mâ­nia, a încheiat primul trimestru (T1) din 2024 cu un volum al primelor brute subscrise de 2,15 mld. lei, în scădere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut, po­trivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din T1/2024.

Urmărește
4035 afișări
Imaginea articolului Piaţa RCA în T1/2024. Groupama rămâne lider, dar îşi încetineşte avansul, iar podiumul topului RCA este completat de Allianz-Ţiriac şi Grawe

Piaţa RCA în T1/2024. Groupama rămâne lider, dar îşi încetineşte avansul, iar podiumul topului RCA este completat de Allianz-Ţiriac şi Grawe

♦ Aproape jumătate din piaţa RCA în T1/2024 revine companiilor Groupama şi Allianz-Ţiriac, care au înregistrat cumulat un volum al subscrierilor de puţin peste 1 mld. lei, dintr-un rezultat total al subscrierilor pe acest segment de 2,15 mld. lei l Cea mai accentuată creştere se observă la Generali, care a avansat de pe ultima poziţie din clasament, până pe locul cinci.

Piaţa asigurărilor RCA, care reprezintă aproape ju­mă­tate din întreaga piaţă a asigurărilor din Ro­mâ­nia, a încheiat primul trimestru (T1) din 2024 cu un volum al primelor brute subscrise de 2,15 mld. lei, în scădere cu 11% faţă de perioada similară a anului trecut, po­trivit celor mai recente date publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor din T1/2024.

Dacă până acum piaţa RCA a avut o evoluţie puternică în sus, date fiind falimentele celor doi mari foşti jucători RCA City Insurance şi Euroins, acum acest segment pare că face un pas înapoi, cel puţin la începutul anului. Această evoluţie este şi un efect al dispariţiei Euroins de anul trecut, dar şi al faptului că mulţi şoferi şi-au reînnoit poliţele în a doua parte a anului din cauza efectului de încetare de drept a poliţelor de la acea vreme ale Euroins.

În ceea ce priveşte cei 8 jucători din piaţa asigurărilor RCA, Groupama rămâne lider, cu o creştere modestă a volumului de prime brute subscrise în primele trei luni din 2024 de doar 5% faţă de nivelul din T1/2023, până la 542 mil. lei.

Locul 2 în topul RCA revine Allianz-Ţiriac, cu un volum al subscrierilor de 475 mil. lei, în creştere cu 7% în primele trei luni din 2024 faţă de T1/2023.

Podiumul topului RCA este completat de Grawe, care a ajuns la finalul primelor trei luni din 2024 la un volum al primelor brute subscrise de 267 mil. lei, înregistrând un avans consistent de 46% faţă de perioada similară a anului 2023.

Din perspectiva celor mai mari doi jucători din piaţa RCA, cumulat, volumul subscrierilor societăţilor Groupama şi Allianz-Ţiriac ajunge la 1,02 mld. lei, însemnând aproape jumătate din subscrierile totale înregistrate de piaţa RCA în primele trei luni din 2024. Dacă se adaugă şi subscrierile companiei Grawe, atunci valoarea cumulată a primelor trei jucători din piaţa RCA se duce la aproape 1,3 mld. lei, însemnând circa 60% din totalul pieţei RCA.

Din punctul de vedere al celorlalţi jucători, poziţia a patra din clasamentul RCA este ocupată de Axeria Iard, sucursala care a intrat pe piaţă imediat după prabuşirea fostului lider City Insurance în anul 2021. Astfel, Axeria Iard a ajuns la un volum al primelor brute subscrise de 213 mil. lei în primele trei luni din 2024, înregistrând un avans puternic de 45% faţă de perioada similară a anului 2023.

Generali este compania care a surprins printr-o absobţie mai puternică a expunerii pe segmentul RCA. În ciuda strategiei de a rămâne la un nivel relativ scăzut în ceea ce priveşte expunerea pe acest segment, Generali a ajuns să înregistreze creşteri semnificative ale subscrierilor pe RCA. Primele trei luni din 2024 au adus pentru companie un volum al primelor brute subscrise de 187 mil. lei, în creştere cu 89% faţă de perioada similară a anului trecut.

Asirom ocupă poziţia a şasea în clasamentul RCA, cu un volum al primelor brute subscrise de 168 mil. lei la finalul primelor trei luni din 2024, înregistrând un avans de 18% comparativ cu volumul subscrierilor din T1/2023, urmat de Omniasig, care a înregistrat un avans consistent de 47% a subscrierilor pe zona RCA în primele trei luni din 2024, faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la un volum al primelor brute subscrise de 153 mil. lei.

Ultima companie din clasamentul RCA, aflată pe poziţia a opta, este Hellas Direct, sucursală, care a înregistrat la finalul primelor trei luni din 2024 un volum al primelor brute subscrise de 144 mil. lei, înregistrând un avans de 19% faţă de perioada similară a anului 2023.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici