- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.09.2010, 15:25)
- Cristina Cuncea , Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa românească mai poate absorbi 780.000 metri pătraţi de spaţii comerciale, adică 20-30 proiecte
Piaţa românească mai poate absorbi maxim 780.000 metri pătraţi de spaţii comerciale moderne, respectiv centre şi galerii comerciale, adică un stoc total de 2,1 milioane metri pătraţi, având în vedere venitul mediu pe cap de locuitor, potrivit unei analize a DTZ Echinox.
Urmărește
48 afișări
Piaţa românească mai poate absorbi 780.000 metri pătraţi de spaţii comerciale, adică 20-30 proiecte (Imagine: Mediafax Foto)
"România mai poate absorbi, în următorii ani, circa 37 metri pătraţi spaţii moderne de retail la mia de locuitori pentru a ajunge la un maxim de 100 de metri pătraţi la fiecare 1.000 de locuitori, adică un volum total de 784.000 metri pătraţi", se menţionează în analiza DTZ.
Luând în calcul dimensiunea spaţiilor comerciale livrate până în prezent, 780.000 metri pătraţi ar însemna 20-30 de astfel de proiecte.
Stocul de spaţii moderne de retail, potrivit companiei de consultanţă imobiliară, se situează în prezent la 1,3 milioane de metri pătraţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Analiza se bazează pe faptul că în Polonia, Cehia şi Ungaria, salariul mediu net lunar este aproape dublu faţă de cel din România, respectiv 670 euro, 679 euro, 504 euro, faţă de 353 de euro. În aceste ţări, media stocului la 1.000 locuitori este de circa 200 metri pătraţi, astfel că, în România, unde salariul mediu net este la jumătatea celui din ţările comparabile, nivelul de saturaţie al pieţei româneşti va fi atins la un volum de 100 metri pătraţi la 1.000 locuitori.
Pe lângă volumul de metri pătraţi la mia de locuitori, ponderat cu venitul mediu pe cap de locuitor, DTZ a mai luat în calcul rata şomajului şi evoluţia vânzărilor pe segmental retail faţă de anul anterior.
"Volumul maxim care poate fi absorbit de piaţa românească se situează la jumătate faţă de restul ţărilor central şi est europene, datorită veniturilor medii semnificativ mai mici ale populaţiei României", se arată în analiză.
Răzvan Sin, şeful departamentului de retail al DTZ, a declarat pentru MEDIAFAX că viitoarele proiecte din România vor putea fi asimilate uşor de oraşele mici, de peste 10.000-15.000 de locuitori, ocolite până acum de investitori, de care deja retailerii de tip discount sunt interesaţi, dar şi de marile oraşe neacoperite sau acoperite insuficient.
"Vin foarte multe proiecte, retailerii, mai ales cei de tip discount, precum Lidl, Penny, se uită la zone subdezvoltate din punct de vedere al investiţiilor de retail. Apar proiecte mici în oraşe de dimensiuni mici, unde retailerii Deichmann sau Takko vor să fie prezenţi", a spus Sin.
În ceea ce priveşte oraşele mari, mai sunt încă unele neacoperite, cum ar fi Craiova, unde, deşi au fost anunţate trei proiecte de centre comerciale, niciunul nu a fost finalizat încă.
"Probabil că ultimul anunţat, respectiv celor al belgienilor de la BelRom, pe fosta platformă Electroputere Craiova, va fi şi primul care va fi finalizat, avantajul fiind că are cea mai bună locaţie", a adăugat Sin.
În Craiova, fondul austriac Immoeast şi dezvoltatorul portughez Sonae Sierra au mai anunţat proiecte de retail, construcţia acestora fiind oprită din cauza dificultăţilor financiare.
Prima parte a acestui an a mai adus pe piaţa de retail 106.500 de metri pătraţi spaţii noi, prin deschiderea Sun Plaza în Bucureşti, cel mai mare centru comercial din ţară - 76.500 metri pătraţi, şi a Atrim Center din Arad - 30.000 de metri pătraţi.
Pentru sfârşitul anului, mai este prevăzută deschiderea a încă trei proiecte, Gold Plaza din Baia Mare - 30.000 metri pătraţi, Cocor Luxury Store Bucureşti - 9.570 metri pătraţi şi o galerie comercială de 12.655în metri pătraţi cadrul Policolor Shopping Center din Bucureşti.
Pe de altă parte, reprezentantul DTZ precizează că cei mai interesaţi retaileri să se extindă pe piaţa românească sunt cei care vin prin compania mamă, mai puţin cei care se dezvoltă prin franciză.
"H&M, Inditex, C&A, New Yorker, Takko sau Deichmann sunt cei care continuă extinderea în România", a adăugat Sin.
DTZ Echinox a fost consultantul Anchor Grup pentru semnarea primelor contracte de închiriere ale retailerului suedez H&M pe piaţa românească, pentru Bucureşti Mall şi Plaza România. H&M va deschide în cele două centre magazine de câte 1.500 metri pătraţi.
"Conform modelului de expansiune urmat în alte ţări din Europa Centrală şi de Est, ne aşteptăm ca H&M să deschidă în anul următor magazine în principalele oraşe de provincie, cu peste 300.000 de locuitori - Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov, urmând ca ulterior să vizeze şi oraşele cu 150.000 de locuitori", a explicat Sin.
H&M a anunţat că va intra anul viitor pe piaţa românească, primul magazin urmând să fie deschis în centrul commercial AFI Cotroceni. Alte unităţi în Bucureşti vor mai fi deschise în Băneasa Shopping Center şi Unirea Shopping Center.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului