Piaţa serviciilor medicale private a ajuns la circa 570 milioane de euro. Medicover a depăşit Regina Maria

Creşterea pieţei serviciilor medicale private din România a încetinit la 10-12% în ultimul an şi a ajuns la aproximativ 570 milioane euro, cu MedLife pe primul loc şi cu Medicover pe doi, după ce a devansat Regina Maria, aflată acum pe trei, arată Mihai Marcu, preşedintele MedLife.

Urmărește
1649 afișări
Imaginea articolului Piaţa serviciilor medicale private a ajuns la circa 570 milioane de euro. Medicover a depăşit Regina Maria

Piaţa serviciilor medicale private a ajuns la circa 570 mil euro. Medicover a depăşit Regina Maria (Imagine: Shutterstock)

"Probabil cel mai mare impact în dinamica pieţei îl va avea schimbarea locului doi, reluat de Medicover după câţiva ani, care a profitat de pe urma stagnării Regina Maria. În al doilea rând, piaţa este marcată de o modificare importantă, prin urcarea puternică a firmei Sanador din ultimii doi ani, care probabil va intra în luptă cu Regina Maria şi Medicover în anii care urmează. Dacă procentele de creştere vor continua, cel mai probabil Sanador se va apropia în următorii ani de podium, iar Medicover va continua să mărească ecartul dintre ei şi Regina Maria. Important este ca în această ecuaţie să nu luăm în calcul doar cifrele absolute, ci şi tendinţele", a declarat Mihai Marcu, preşedinte al Consiliului de Administraţie MedLife.

MedLife a obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 72 milioane euro, Medicover de 45,9 milioane de euro, Regina Maria de 43,9 milioane de euro şi Sanador de 32 milioane de euro.

Din totalul pieţei de aproximativ 570 milioane euro, 350 milioane euro reprezintă valoarea serviciilor decontate de stat, iar restul sunt plăţi ale populaţiei. Piaţa totală de servicii medicale (private şi de stat) depăşeşte 5,5 miliarde euro.

În ceea ce priveşte fondurile de la Casa Naţională de Sănătate, contractarea se face cu mari întârzieri şi deficienţe, arată MedLife.

"Dacă în cazul pieţei medicamentelor s-a decis în urmă cu mai mulţi ani că fondurile din sistemul de stat trebuie să urmeze pacientul, lucrând în avantajul acestuia, în cazul serviciilor spitaliceşti s-a decis ca în continuare pacientul să nu aibă dreptul de a alege, ci să fie nevoit să se adreseze unităţilor medicale de stat sau private care dispun de fonduri de la CNAS. O nemulţumire exprimată frecvent de MedLife în ultimii ani a fost înăsprirea condiţiilor cu care spitalele private pot contracta fonduri publice şi cu precădere limitarea diferenţiată a sumelor ce pot fi contractate de diferiţi furnizori medicali privaţi", a explicat Mihai Marcu.

Potrivit companiei, în prezent, există o mare discrepanţă între pacienţii care aleg să plătească pentru serviciile oferite de spitalele private şi faptul că aceştia pot beneficia din ce în ce mai puţin sau deloc de asigurările de sănătate la care au contribuit lunar către Fondul Naţional de Sănătate.

"Casa Naţională de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii continuă să dezavantajeze chiar pacienţii care îşi plătesc corect taxele către stat, oamenii activi care muncesc şi care optează şi pentru spitalele ori clinicile private şi care fără îndoială şi-ar dori să poată beneficia parţial de sumele plătite în calitate de asigurat către stat", a adăugat Marcu.

În prezent, MedLife îşi desfăşoară activitatea în 11 Hyperclinici din Bucureşti, Timişoara, Braşov, Arad, Galaţi şi Iaşi, 8 laboratoare proprii de analize, 6 spitale în Bucureşti, Braşov şi Arad, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie şi unul de Obstetrică-Ginecolgie, 3 maternităţi în Bucureşti şi în ţară, 30 de centre medicale generaliste în Bucureşti şi în ţară, 9 centre de excelenţă cu specializare unică, 7 farmacii proprii reunite sub brandul PharmaLife Med, şi în colaborare cu 135 clinici medicale partenere din toată ţara. Compania estimează pentru 2014 o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro.

Medicover are o reţea de 11 clinici proprii din Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Timişoara, Ploieşti, Braşov, spitalul privat Medicover din Capitală şi o reţea de furnizori externi în toată ţara.

Regina Maria deţine 18 policlinici proprii (Bucureşti, Cluj, Braşov, Constanţa, Bacău) şi peste 140 de policlinici partenere în întreaga ţară, 5 spitale în Bucureşti şi în ţară (Spitalul Băneasa, Spitalul de chirurgie plastică şi ORL, Spitalul Euroclinic, Spitalul de obstetrică şi ginecologie Braşov, Spitalizare de zi multidisciplinară Bacău), 2 maternităţi (Bucureşti şi Braşov), 3 Campusuri Medicale (Bucureşti, Bacău şi Braşov), 5 centre de imagistică (RMN, CT) in Bucureşti, Brasov şi Bacău, Divizia Laboratoare Clinice (Bucureşti, Braşov, Constanţa, Bacău) şi Banca Centrală de Celule Stem.

Reţeaua Sanador cuprinde trei clinici, un laborator şi un spital privat în Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici