- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.11.2012, 10:54)
- Adrian Dumitrache ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piaţa telecomunicaţiilor a crescut cu 75% între 2003-2011
Piaţa românească a telecomunicaţiilor a crescut cu 75% în intervalul 2003-2011, la 3,5 miliarde euro, reprezentând circa 2,6% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, potrivit datelor autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM).
Urmărește
262 afișări
Piaţa telecomunicaţiilor a crescut cu 75% între 2003-2011 (Imagine: Shutterstock)
"Utilizatorii români plătesc astăzi unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeană la telefonia mobilă, respectiv 2,2 eurocenţi pe minut, de 7 ori mai puţin decât în 2003. Acest lucru arată care este efectul reglementării adecvate asupra dezvoltării unei pieţe şi a unei societăţi, în general. De-a lungul acestor 10 ani, reglementarea a redus tarifele de terminare a apelurilor la puncte mobile cu aproape 70%, de la 9,72 eurocenţi în 2003 la 3,07 eurocenţi în 2012, consumul mediu crescând exponenţial, cu 269%, în aceşti 10 ani. Acest lucru a stimulat concurenţa, a stimulat investiţiile operatorilor în reţele şi a funcţionat în beneficiul utilizatorilor", a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
ANCOM a prezentat marţi, într-o conferinţă, principalele efecte ale activităţii de reglementare asupra dezvoltării pieţei de comunicaţii din România la 10 ani de la prima decizie de reglementare emisă de instituţie.
Autoritatea arată că piaţa comunicaţiilor din România este în prezent una dintre cele mai competitive pieţe de profil la nivelul Uniunii Europene, utilizatorii români beneficiind de tarife scăzute, servicii de calitate şi rate de penetrare în creştere.
Astfel, telefonia mobilă a avut creşteri spectaculoase, atât în ceea ce priveşte numărul de utilizatori, care a înregistrat o creştere cu 257% din 2003 până în 2011, de la 6,5 milioane la 23.42 milioane, cât şi în ceea ce priveşte traficul de voce mediu lunar realizat de un utilizator, care a crescut de la 56 minute în 2003 la 205 minute în 2011.
Deşi numărul de linii de telefonie fixă a crescut cu 7% între 2003-2011, la 4,68 milioane, traficul total de voce a scăzut cu 32%, urmare a reducerii traficului către reţele fixe, ceea ce a condus la diminuarea traficului de voce realizat în medie lunar de la o linie de telefonie fixă la 106 minute în 2011, comparativ cu 170 minute efectuate în medie lunar în 2003.
Valoarea pieţei de telefonie fixă a scăzut cu 30% faţă de 2003, la 530 milioane de euro în 2011.
Implementarea portabilităţii numerelor, în 2008, a contribuit la creşterea libertăţii de alegere a utilizatorilor finali, până în prezent fiind portate peste 580.000 de numere de telefonie mobilă şi mai mult de 280.000 de numere de telefonie fixă.
Serviciile de acces la internet au cunoscut o creştere continuă în aceşti 10 ani, numărul conexiunilor (fixe sau mobile) ajungând la 10,8 milioane la sfârşitul lui 2011, de la 0,2 milioane în 2003.
Defalcat, numărul de conexiuni fixe la Internet a crescut de la 0,014 milioane la 3,28 milioane, în timp ce Internetul mobil numără 7,48 milioane de conexiuni, de la 0 în 2003.
În ceea ce priveşte internetul fix, România ocupa la începutul anului 2012 primul loc în Europa în ceea ce priveşte ponderea conexiunilor foarte rapide, de cel puţin 30 Mbps, aceasta fiind de aproximativ 45% din totalul conexiunilor fixe (3,3 milioane).
Introducerea noilor tehnologii a modificat structura conexiunilor active de acces mobil la internet, în 2011 peste 3 milioane conexiuni fiind realizate prin 3G, 3G+, EV-DO. În prezent, cea mai ridicată viteză disponibilă pentru accesul mobil la internet este de 43,2 Mbps, în timp ce în anul 2003 cea mai avansată tehnologie mobilă era CDMA, având o viteză maximă de 153 kbps.
Pe total, piaţa serviciilor de acces la Internet a crescut cu 496%, la 550 milioane de euro, de la 9 milioane de euro în 2003.
Numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale s-a dublat în această perioadă, de la 2,7 milioane abonaţi în 2003 la 5,7 milioane abonaţi la sfârşitul lui 2011, în special pe fondul apariţiei tehnologiei DTH (care a atras 2,1 milioane abonaţi până la 31 decembrie 2011, cu preponderenţă din mediul rural, unde dezvoltarea reţelelor de cablu este mai costisitoare).
Valoarea acestui segment de piaţă a crescut cu 287%, la 370 milioane de euro.
Datele ANCOM arată că investiţiile operatorilor în dezvoltarea infrastructurii au cumulat şase miliarde de euro în intervalul 2003-2011. În aceeaşi perioadă, numărul operatorilor a crescut de peste trei ori, la mai mult de 1.600.
Tot marţi, autoritatea a lansat o aplicaţie care permite utilizatorului să introducă date despre actualul nivel al consumului său de servicii de telefonie mobilă şi să vizualizeze costurile la care ar fi achiziţionat aceleaşi servicii în urmă cu 10 ani.
Prezent la eveniment, ministrul Comunicaţiilor, Dani Nica, a afirmat că a unul dintre susţinătorii înfiinţării unei autorităţi de reglementare în comunicaţii putenice şi independente.
"În urmă cu 10 ani, mulţi mă întrebau de ce trebuie să înfiinţăm o autoritate de reglementare independentă şi le-am răspuns că un meci de fotbal Dinamo-Steaua nu se poate desfăşura fără arbitru", a spus Nica.
El a adăugat că activitatea de reglementare trebuie să prevină excesele şi distorsiunile care pot apărea la nivelul pieţei şi care pot afecta interesele clienţilor pe termen mediu şi lung.
Citeşte şi:
Benzile radio de 900 şi 1.800 MHz vor putea fi folosite şi pentru servicii de telecomunicaţii 4G
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”