- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PIB a crescut cu 0,7% ajustat faţă de trimestrul IV din 2010. Care sunt domeniile cu cea mai bună performanţă
PIB a urcat în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu trimestrul IV de anul trecut şi cu 1,7% serie brută faţă de trimestrul I din 2010, susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşteri semnificative a exporturilor, potrivit datelor publicate miercuri de INS.
PIB a crescut cu 0,7% ajustat faţă de trimestrul IV din 2010 (Imagine: Shutterstock/Publimedia)
INS a publicat în urmă cu o lună datele semnal privind evoluţia PIB, potrivit cărora economia a crescut cu 0,6% ajustat faţă de trimestrul IV şi cu 1,6% serie brută şi 0,3% serie ajustată comparativ cu trimestrul I 2010, confirmând estimările analiştilior privind ieşirea României din recesiune tehnică.
Industria a avut cea mai bună performanţă atât comparativ cu primul trimestru din 2010, cu o creştere brută de 10,1%, cât şi comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
În acelaşi timp, exporturile au urcat cu 23,6% faţă de trimestrul I şi 10,6% faţă de trimestrul IV. Cu toate acestea, exporturile nete rămân cu o contribuţie negativă.
Potrivit INS, în raport cu primul trimestru de anul trecut, industria a fost urmată de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice; hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii, cu un plus de 1,1%.
Comparativ cu perioada similară de anul trecut, reduceri mai importante ale volumului de activitate s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (-6,1%), în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-3,2%) şi în construcţii (-2,4%).
O reducere mai mică a fost consemnată în agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (-0,4%). Ca o consecinţă a evoluţiei pozitive a valorii adăugate brute pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creştere cu 1,3%.
Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul I din acest an cererea internă a scăzut cu 0,5 procente, comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2010, ca urmare a reducerii atât a formării brute de capital fix (-2,2%), cât şi a consumul final total (-3%), acesta din urmă fiind influenţat, în mod special, de diminuarea semnificativă a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice (-10,5%).
În raport cu T IV, serie ajustată, cea mai mare scădere a fost înregistrată de agricultură, silvicultură şi pescuit, cu peste 4%. Evoluţii negative s-au mai înregistrat la construcţii (-0,2%), activităţi financiare (-0,9%) şi alte servicii (-0,6%).
Pe partea de utilizare, consumul final individual al populaţiei a scăzut cu 0,5%, iar consumul administraţiei publice s-a redus cu 0,6%.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5% în România.
Banca Mondială (BM) a îmbunătăţit uşor estimarea privind creşterea economică a României pentru acest an, la 1,6%.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO