- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PIB a scăzut cu 0,6% în trimestrul 3, mai puţin decât se estima
Economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut (PIB), după scăderi de 5,5%, respectiv 2,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
PIB a scăzut cu 0,6% în trimestrul 3, mai puţin decât se estima (Imagine din athivă; Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)
Valoarea PIB în serie brută, estimată pentru trimestrul al treilea din acest an, a fost de 127,78 miliarde de lei, iar pentru primele nouă luni de 334,23 miliarde de lei, se arată într-un comunicat al INS.
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează pentru acest an un PIB de 497,3 miliarde de lei.
În serie brută, economia a înregistrat în trimestrul trei un declin de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra fiind identică cu cea publicată la mijlocul lunii noiembrie de INS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Pe lângă estimările brute ale PIB trimestrial, începând cu anul 2009, INS calculează şi estimări ajustate sezonier, metodă recomandată de regulamentele europene. Ajustarea sezonieră are drept scop eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date pentru a se evidenţia evoluţia economică reală din perioade consecutive.
Astfel, în termeni ajustaţi sezonier, agricultura a avansat, în volum, în perioada iulie-septembrie, cu 15,1% faţă de trimestrul al doilea, în timp ce industria, cu cea mai mare pondere la formarea PIB, a avut o creştere de 3,6%.
Activităţile financiare, imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi au avut o creştere modică, de 0,1%, faţă de trimestrul doi.
Pe de altă parte, consumul final efectiv s-a diminuat per total cu 1,1% faţă de aprilie-iunie, cheltuielile pentru consumul populţiei scăzând cu 1,1%, în timp ce costurile pentru consumul administraţiilor publice au avut un avans de 3,1%.
În acelaşi timp, formarea brută de capital fix (investiţiile) a scăzut cu 4,6% faţă de trimestrul al doilea.
Comparativ cu perioada similară din 2008, doar agricultura a înregistrat în trimestrul trei un avans în serie brută, creşterea fiind de 2,4%. Industria a scăzut în volum cu 3,5%, în timp ce construcţiile şi comerţul au raportat declinuri de 17,4%, respectiv 11,3%.
Sectorul activităţilor financiare, imobiliare, închirieri şi servicii pentru întreprinderi a înregistrat un declin de 3,8% în perioada menţionată.
Consumul a înregistrat, faţă de trimestrul trei din 2008, un declin de 11,8% ca volum, cu o creştere uşoară, de 0,5%, a cheltuielilor pentru consumul final al instituţiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populaţiei.
Formarea brută de capital fix a coborât în intervalul analizat cu 28,6%.
În ceea ce priveşte contracţia economiei din acest an, CNP estimează un declin de 7,7%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere de 7,5% - 8%, mai puţin accentuată faţă de proiecţia anterioară, de 8-8,5%.
Pentru 2010, atât CNP, cât şi FMI prognozează o creştere a economiei de 0,5%. Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi că avansul PIB ar putea ajunge la 1,5% anul viitor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO