PIB nominal de 588 mld. lei şi inflaţie de 5,3% în 2009, după discuţiile dintre Pogea şi Isărescu

Noile prognoze macroeconomice pentru anul 2009 indică un PIB nominal de 588 miliarde de lei şi o inflaţie medie în urcare la 5,3%, date care au fost discutate, marţi, de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului PIB nominal de 588 mld. lei şi inflaţie de 5,3% în 2009, după discuţiile dintre Pogea şi Isărescu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu şi ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea (Imagine: Mediafax Foto)

Noua proiecţie pentru deficitul bugetului general consolidat pentru anul viitor se plasează între 1,7% şi 2%, faţă de cea anterioară de 1,7% din ultima variantă a programului de guvernare PDL-PSD.

"În cursul zilei de marţi, 6 ianuarie, Gheorghe Pogea, ministrul finanţelor publice, a avut o întâlnire la sediul Băncii Naţionale a României cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, şi alţi membri din conducerea executivă a băncii, în vederea armonizării măsurilor comune şi definitivării prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2009 pentru fundamentarea bugetului", se arată într-un comunicat al ministerului.

Potrivit programului de guvernare PDL-PSD, proiecţia deficitului bugetar pentru anul 2009 este de 1,7% din produsul intern brut, inflaţia medie de 5%, PIB-ul nominal de 582,7 miliarde lei, creşterea economică de 3,5%, iar salariul lunar mediu brut de 1.702 lei.

În urma discuţiilor dintre ministru şi guvernator, valoarea nominală a PIB-ului ar urma să crească la 588,1 miliarde lei, dar estimarea privind creşterea economică rămâne neschimbată, la 3,5%.

Tot în cursul zilei de marţi, la sediul Ministerului Finanţelor Publice au avut loc discuţii pentru definitivarea cadrului de elaborare a bugetului şi transmiterea acestuia la ordonatorii principali de credite, se arată în comunicat.

Ministerului Finanţelor Publice are ca priorităţi, pentru începutul anului 2009, ajustarea deficitului bugetar şi reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finanţării proiectelor de investiţii, asigurarea continuităţii finanţării multianuale a programelor şi proiectelor de investiţii ale administraţiei centrale şi locale, aplicarea planului de măsuri anticriză pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, precum şi a condiţiilor de trecere la zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici