Nica a spus că, având "un guvern puternic", România a evitat, în 2009, un "dezastru", înregistrând, în locul unei contracţii economice prognozate la 14% din PIB, una de doar 8%.
"Faptul că măsurile luate de Guvern au fost credibile a făcut să beneficiem de această finanţare extraordinară, pentru că nu stă în obiceiul Fondului Monetar Internaţional să accepte să finanţeze şi deficitul bugetar", a adăugat el.
De altfel, anterior, şi premierul Emil Boc s-a exprimat în aceeaşi notă, în ceea ce priveşte contracţia economică.
Boc a declarat, luni, după şedinţa coaliţiei, că România ar fi avut un deficit bugetar de "minus 14", dacă Guvernul nu adopta măsurile economice pe care le-a luat începând cu decembrie 2008 şi continuând cu cele din 2009.
"Dacă nu am fi luat aceste măsuri pe care le-am luat, vreau să ştiţi că România avea un deficit de aproape minus 14, dacă nu lua măsurile pe care le-a luat începând chiar cu decembrie 2008 şi continuând cu 2009 şi continuând cu alte măsuri raţionale", a spus Boc, după şedinţa coaliţiei.
Misiunea FMI va propune board-ului instituţiei ca o parte din următoarele două tranşe, respectiv din septembrie şi decembrie, să fie alocată pentru finanţarea deficitului bugetar, după ce acesta a fost majorat de la 4,6% la 7,3% din PIB, a declarat şeful delegaţiei FMI la Bucureşt, Jeffrey Franks.