- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.06.2019, 11:46)
- Departamentul Economic
Pierderile anuale cauzate de contrafacere şi piraterie sunt estimate în România la 5,5 mld.lei
În România, pierderile anuale cauzate de contrafacere şi piraterie sunt estimate la 5,5 mld.lei, echivalentul a 17,2% din vânzările din 11 sectoare comerciale, informează EUIPO - Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală.
Urmărește
497 afișări
Pierderile anuale cauzate de contrafacere şi piraterie sunt estimate în România la 5,5 mld.lei
O nouă estimare a EUIPO plasează pierderile anuale cauzate de contrafacere şi piraterie în 11 sectoare economice majore din UE aproape de nivelul de 269 de miliarde de lei anual. Această analiză actualizată estimează pierderi globale de 7,4% din totalul vânzărilor în următoarele sectoare: produse cosmetice şi de îngrijire personală; îmbrăcăminte, încălţăminte şi accesorii; articole sportive; jucării şi jocuri; bijuterii şi ceasuri; genţi de mână şi de voiaj; muzică înregistrată; băuturi spirtoase şi vin; produse farmaceutice; pesticide; şi telefoane inteligente.
Din cauza faptului că producătorii legitimi fabrică mai puţin decât ar fi reuşit în absenţa contrafacerii, deci angajează mai puţini lucrători, analiza estimează că în aceste sectoare se pierd în mod direct până la 468 000 de locuri de muncă pe tot cuprinsul UE.
Per ansamblu, valoarea totală a pierderilor de vânzări din România echivalează cu 280 de lei pe cetăţean român pe an, potrivit analizei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Aceasta este a doua evaluare sectorială publicată de EUIPO privind impactul economic al contrafacerii şi al pirateriei în sectoarele economice majore cunoscute ca fiind vulnerabile la încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală. Studiul estimează că, de la prima analiză efectuată în 2018, volumul pierderilor de vânzări înregistrate la nivelul UE a scăzut în toate sectoarele studiate, cu excepţia a două dintre ele: îmbrăcămintea, accesoriile şi încălţămintea; şi produsele cosmetice şi de îngrijire personală.
Sectorul îmbrăcămintei, al încălţămintei şi al accesoriilor este cel mai mare dintre sectoarele studiate din punctul de vedere al volumului de vânzări şi al numărului de angajaţi. Potrivit estimării, la nivelul UE sectorul înregistrează pierderi de vânzări care echivalează cu aproximativ 127,5 miliarde lei în fiecare an, respectiv 9,7% din totalul vânzărilor.
În România, pierderile de vânzări în sectorul îmbrăcămintei, al încălţămintei şi al accesoriilor ca urmare a contrafacerii sunt estimate la aproximativ 949 de milioane lei anual, respectiv aproximativ 15,6% din vânzări.
Potrivit raportului, prezenţa pe piaţă a produselor contrafăcute determină la nivelul UE o pierdere estimată la 31,4 miliarde lei pe an în sectorul produselor cosmetice şi de îngrijire personală. Această sumă echivalează cu 10,6% din totalul vânzărilor în sectorul respectiv.
În România, pierderea estimată pentru sectorul produselor cosmetice şi de îngrijire personală este de 301 milioane lei, ceea ce echivalează cu 11,8% din totalul vânzărilor din cadrul sectorului.
Directorul executiv al EUIPO, Christian Archambeau, a afirmat următoarele: „Europa se bazează pe sectoare industriale precum cele 11 vizate de studiul nostru pentru creştere economică şi creare de locuri de muncă. Cercetările noastre arată însă modul în care contrafacerea şi pirateria pun în pericol creşterea economică şi locurile de muncă. Motivul pentru care realizăm această analiză, precum şi cercetările noastre mai ample, este acela de a sprijini factorii de decizie în elaborarea de soluţii la această problemă şi de a ajuta consumatorii europeni să conştientizeze consecinţele economice ale contrafacerii şi ale pirateriei la un nivel mai larg.”
Estimările sunt cuprinse în Raportul de situaţie privind încălcările DPI din 2019, publicat astăzi, care reuneşte rezultatele activităţii de raportare a EUIPO la nivelul UE şi la nivel mondial.
Raportul cuprinde cercetări privind volumul de produse contrafăcute şi piratate în comerţul internaţional, evidenţiind de asemenea contribuţia economică a sectoarelor care utilizează în mod intensiv drepturile de proprietate intelectuală la creşterea economică şi la crearea de locuri de muncă. Tot în acest raport se regăsesc noi cercetări care arată că întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-urile) care utilizează drepturi de proprietate intelectuală, de exemplu mărci, desene sau modele şi brevete, au o probabilitate mai mare de a atinge un nivel înalt de creştere economică comparativ cu celelalte IMM-uri.
EUIPO este o agenţie descentralizată a Uniunii Europene cu sediul în Alicante, în Spania. Agenţia gestionează înregistrarea mărcilor Uniunii Europene (mărcile UE) şi a desenelor şi modelelor comunitare (DMC), care garantează protecţie pentru drepturile de proprietate intelectuală în toate statele membre ale UE.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Două mari companii AUTO s-au aliat pentru a realiza împreună piese pentru maşinile electrice
Citește și: Cimitirul din Valea Uzului, deschis astăzi de Ziua Eroilor. Carmen Dan: Vor fi ceremonii. Fac apel la calm
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe