Piețele bursiere mondiale și-au revenit spectaculos după suspendarea taxelor lui Trump
Colapsul piețelor mondiale s-a transformat în „euforie”, după ce Donald Trump a anunțat, miercuri, un „relâche” de 90 de zile pentru taxele vamale impuse lumii. Doar China, rivalul economic al Satelor Unite, a fost exceptată de la această suspendare, ba chiar a fost suprataxată din cauza unei presupuse „lipsă de respect”, potrivit afirmațiilor președintelui american.
Creștere rapidă a piețelor europene
În Europa, principalii indici au înregistrat o creștere rapidă încă de la deschidere. La ora 07:30 AM, Bursa din Paris urca cu 6,35%, cea din Frankfurt cu 6,57%, Londra cu 4,66% și Milano cu 6,83%. Bursa elvețiană creștea cu 5,69%.
Investitorii și-au recăpătat încrederea în piețele asiatice
La Bursa din Tokyo, indicele principal Nikkei a încheiat ziua cu o creștere de peste 9%, iar la Seul, indicele Kospi a câștigat 6,6%. Indicele bursier chinez rămâne pe traiectorie. În ultimele tranzacții, la Hong Kong, indicele principal Hang Seng câștiga 2,46%. Indicele compozit din Shanghai creștea cu 1,16%, iar cel din Shenzhen cu 2,25%.
Aurul s-a apropiat de nivelul său record
Aurul, perceput ca un activ care nu se depreciază în perioade dificile, a fost din nou foarte cerut joi, ceea ce a urcat considerabil prețul gramului.
Aurul scăzuse față de maximul său istoric atins la începutul lunii aprilie deoarece investitorii au fost nevoiți să vândă ca să-și acopere pierderile datorate prăbușirii bursiere și crizei comerciale.
Prețuri în scădere pentru petrol
Nici prețul petrolului nu a fost ocolit de escaladarea tensiunilor comerciale între Statele Unite și China. Barilului de petrol a scăzut cu aproape 1,5%. Costurile aurului negru au scăzut odată cu decizia OPEC de a amâna majorarea producției de petrol, obiectiv stabilit pentru luna aprilie, și reducerea prețului pentru petrolul rusesc sub plafonul impus de sancțiunile occidentale.
Decizia lui Trump, rezultat al presiunii piețelor financiare
Administrația americană a negat legătura între suspendarea taxelor vamale și presiunea piețelor financiare, însă Donald Trump a recunoscut că a monitorizat piața obligațiunilor înainte să ia a decizia de amânare, recunoscând că suprataxele vamale „provocau unele îngrijorări investitorilor.”