- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.11.2017, 11:09)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pieţele emergente pe marginea prăpastiei, lumea se "dezamericanizează" / "Normalul" de azi va fi diferit de ce era înainte de 2008
Pieţele emergente sunt încercate de un dolar puternic, preţurile scăzute ale mărfurilor şi evaluările ridicate, iar SUA nu mai sunt un loc sigur pe măsură ce Trump se retrage din consensul de globalizare, spune Althea Spinozzi, Manager, Global Sales Trading la Saxo Bank.
Urmărește
896 afișări
Pieţele emergente pe marginea prăpastiei, lumea se "dezamericanizează" / "Normalul" de azi va fi diferit de ce era înainte de 2008
Brazilia, Rusia, India şi China, ţările BRIC, au reprezentat mantra în ultimii 15 ani. Termenul BRIC a fost inventat de fostul preşedinte al managementului de active de la Goldman Sachs, Jim O’Neil, în 2001, şi de atunci aceste ţări au avut parte de o creştere exponenţială deşi au fost afectate de episoade de volatilitate.
Pieţele emergente (EM) în general au beneficiat de politicile mai aspre ale băncilor centrale din ultimii câţiva ani şi au depăşit aşteptările în mare măsură. De curând, însă, investitorii au adoptat o atitudine de scădere pe măsură ce intrările de fonduri pe pieţele emergente au încetinit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
”Realitatea este că pieţele emergente sunt provocate de trei factori specifici: un dolar SUA puternic, preţuri mici ale mărfurilor şi evaluări ridicate”, spune Spinozzi. Deşi dolarul SUA a pierdut 11% faţă de euro de la începutul anului, dolarul continuă să fie cu mult peste nivelul din 2014 şi, în ciuda incertitudinilor politice de la Washington, economia SUA este din ce în ce mai robustă, indicând faptul că, cel mai probabil, USD nu se va întoarce la nivelurile din 2013-2014. Un dolar SUA puternic, combinat cu o politică din ce în ce mai agresivă şi cu creşteri ale dobânzii de către băncile centrale din pieţele dezvoltate s-ar putea dovedi mortale pentru multe companii şi guverne din pieţele emergente care au profitat de condiţiile favorabile ale pieţei pentru a-şi finanţa operaţiunile curente în USD.
Preţurile mărfurilor se dovedesc a fi şi ele o capcană. De fapt, multe ţări emergente sunt dependente în mare măsură de exportul de mărfuri şi, deşi pare că preţurile mărfurilor se vor redresa marginal în 2018, preţurile tot vor fi sub nivelurile înregistrate la începutul anului 2014.
În ultimul rând, evaluările ridicate ale activelor atât pe pieţele de obligaţiuni, cât şi la burse, au determinat mulţi investitori să iasă din zona lor de confort pentru a găsi oportunităţi cu randamente mai mari în ţările emergente. Acest flux a umflat mai mult valoarea acestor active, făcând ca întreaga regiune să devină „scumpă”.
Pentru a înţelege cum au ajuns pieţele emergente atât de scumpe, putem să ne uităm la obligaţiunile guvernamentale denominate în dolari emise de China săptămâna trecută, când Beijingul a putut să plaseze titluri guvernamentale pe cinci şi 10 ani la +15bps şi +25bps deasupra titlurilor de trezorerie.
În plus faţă de cele de mai sus, incertitudinea politică din pieţele emergente poate reprezenta un risc încă şi mai mare decât cel din Africa de Sud din ultimele câteva săptămâni; condiţiile economice sunt slabe, iar criza politică duce economia ţării şi mai jos. În consecinţă, randamentele au crescut săptămâna trecută şi vor fi volatile în continuare, simultan cu apropierea de momentul Congresului Naţional African, rezultatele nefiind clare.
În Rusia, sectorul financiar dă, în sfârşit, dovadă de slăbiciune, având în vedere că Bank Otkritie caută motive să anuleze obligaţiunile cu scadenţă în aprilie 2019. În acelaşi timp, Russian Standard Bank a declarat că obligaţiunile Russian Standard Ltd. nu sunt legate de bancă, ceea ce a făcut ca investitorii să se teamă de o posibilă pierdere.
Investitorii învaţă că riscurile sunt la fel de mari în străinătate ca şi acasă. Deşi Vestul a putut să-şi limiteze pierderile în urma crizei din 2008, iar acum e în proces de normalizare, „normalul” de azi va fi diferit de ceea ce era înainte de 2008.
Mandatul lui Trump a pus în sfârşit punct acelei situaţii de după cel de-Al Doilea Război Mondial pe care o cunoşteam sub denumirea de „americanizare”. Timp de peste 70 de ani, SUA au condus discuţiile internaţionale şi a format consensul global. Acum, însă, în timp ce lumea se îndreaptă în continuare către o globalizare mai cuprinzătoare, administraţia Trump iese din acordurile internaţional şi are ca scop închiderea aranjamentelor bilaterale benefice.
Administraţia lui Trump creşte, de asemenea, incertitudinea politică, făcând dolarul SUA şi obligaţiunile de tezaur americane mai volatile şi mai sensibile la evenimentele politice şi economice. Dolarul şi obligaţiunile de tezaur americane au fost privite multă vreme ca fiind o investiţie sigură, dar realitatea este că acestea ar putea fi primele active care să devină extrem de nesigure pe măsură ce se emit în continuare decizii impulsive din Biroul Oval.
Un bun exemplu ar putea fi modul în care se presupune că vrea Trump să gestioneze criza uraganului din Puerto Rico prin ştergerea datoriei portoricane. Banii nu pot fi în siguranţă într-o ţară unde preşedintele nu înţelege consecinţele profunde ale ştergerii obligaţiunilor guvernamentale.
Aceasta pune mulţi investitori într-o poziţie ciudată. Am putea foarte bine să ne apropiem de o criză în pieţele emergente, dar banii nu sunt în siguranţă nici „acasă”!
„Una dintre cele mai mari tranzacţii din 2017 a fost trecerea la o poziţie short a S&P 500 deoarece investitorii credeau că indicele şi-a atins vârful şi că va începe curând să scadă. Această tranzacţie s-a dovedit a fi costisitoare pentru că indicele a crescut cu 15% de la începutul anului. Dacă traderii de capitaluri proprii cred că bursele vor fi mai volatile în 2008, în timp ce nivelurile actuale se chinuie să găsească susţinere, ar trebui să se uite la piaţa de obligaţiuni. Frumuseţea venitului fix constă în aceea că, atunci când cumperi o obligaţiune, de fapt blochezi un randament specific... cu excepţia cazului în care compania nu poate răscumpăra valoarea noţională, desigur”, spune Althea Spinozzi.
Citeşte şi: Lista măsurilor fiscale anunţate recent de Guvern, impactul asupra mediului de afaceri şi reacţiile economiştilor
Citeşte şi: Călin Popescu Tăriceanu: „Bunicul meu mi-a spus că afaceri cu bani ştiu toţi proştii să facă”
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe