Pieţele globale de gaze vor rămâne tensionate anul viitor, pe fondul restrângerii ofertei

Pieţele mondiale de gaze vor rămâne tensionate anul viitor, conform estimărilor, pe măsură ce livrările prin conductele ruseşti se vor diminua, iar cererea va scădea în Europa ca răspuns la măsurile de economisire a energiei, a declarat luni Agenţia Internaţională pentru Energie.

Urmărește
110 afișări
Imaginea articolului Pieţele globale de gaze vor rămâne tensionate anul viitor, pe fondul restrângerii ofertei

Pieţele globale de gaze vor rămâne tensionate anul viitor, pe fondul restrângerii ofertei

Pieţele de gaze naturale din întreaga lume se restrâng din 2021, iar consumul global de gaze ar urma să scadă cu 0,8% în acest an, ca urmare a unei contracţii record de 10% în Europa şi a unei cereri stagnante în regiunea Asia-Pacific, a precizat AIE în raportul său trimestrial privind piaţa gazelor, citat de Reuters.

Între timp, consumul global de gaze este prognozat să crească cu doar 0,4% anul viitor.

În Europa, consumul de gaze a scăzut cu 10% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2021, în urma unei scăderi de 15% în sectorul industrial, penttru că întreprinderile şi-au redus producţia din cauza creşterii preţurilor.

Furnizarea de gaze ruseşti prin gazoduct către Europa s-a redus în acest an, iar acum este doar un firicel după închiderea gazoductului Nord Stream 1 la începutul lunii septembrie şi scurgerile descoperite săptămâna trecută.

Dacă Moscova va pune în aplicare ameninţarea de a sancţiona compania energetică ucraineană Naftogaz, una dintre ultimele rute funcţionale de aprovizionare cu gaze ruseşti către Europa ar putea fi închisă, exacerbând criza energetică chiar în momentul în care începe sezonul crucial de încălzire de iarnă.

Europa a încercat în acest an să umple golul de gaze ruseşti prin conducte, parţial prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL).

AIE estimează că importurile de GNL ale Europei vor creşte cu peste 60 de miliarde de metri cubi (mld. mc) în acest an, adică mai mult decât dublul capacităţii globale de export de GNL adăugate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici