- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pilonul II va pierde un miliard de euro până în 2017 din cauza nemajorării contribuţiei
Nerespectarea calendarului de majorare a contribuţiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) a generat pierderi de 200 milioane de euro în 2009 şi 2010 pentru cei cinci milioane de clienţi, suma urmând să crească până la un miliard de euro până în 2017, potrivit APAPR.
Pilonul II va pierde un miliard de euro până în 2017 din cauza nemajorării contribuţiei (Imagine: Luiza Puiu/Mediafax Foto)
"În 2009, Pilonul II a încasat primă lovitura grea din partea Guvernului, prin îngheţarea contribuţiei la 2%, în locul unei creşteri la 2,5%, conform legii, cel mai redus nivel din Europa şi din lume. Prin această masură, cei cinci milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro în 2009 şi 2010, iar măsura le va produce în continuare pierderi de încă 800 de milioane de euro până în 2017", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Pe termen lung, se spune în comunicat, măsura din 2009 va reduce pensiile private ale actualilor salariaţi cu până la 15%.
"În pofida tuturor argumentelor tehnice prezentate de specialiţti în ultimele trei săptămâni, Guvernul încă nu a renunţat la ideea reducerii contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii, plănuind astfel să naţionalizeze Pilonul II şi să amaneteze viitorul a peste cinci milioane de salariaţi cărora le-a garantat la lansarea sistemului, în 2008, că vor putea obţine o pensie decentă din sistemul privat", se menţionează în comunicat.
În acest an, Ministerul Finanţelor propune reducerea contribuţiei la Pilonul II de la 2,5% la 0,5%, măsură, care dacă va fi pusă în practică, va provoca noi pierderi de sute de milioane de euro şi reduceri de pensii de până la 30%-40%.
"Printr-o nouă afectare a Pilonului II, Guvernul ar reuşi ceea ce nicio ţară din lume nu a încercat, respectiv să taie şi pensiile celor care încă nu sunt pensionari, amanetând viitorul de dragul evitării unor reforme necesare în prezent", potrivit APAPR.
Reprezentanţii Asociaţiei spun că reducerea contribuţiei la Pilonul II va fi pusă în practică prin nealocarea fondurilor necesare la viitoarea rectificare bugetară, conform declaraţiilor Ministerului Finantelor Publice.
"Măsura nu rezolvă nimic din problema deficitului bugetar uriaş al ţării (...). Potrivit declaraţiilor oficiale, în absenţa măsurilor de austeritate anunţate deja, deficitul bugetar ar fi ajuns la 9,1% din PIB, adică 46 miliarde de lei. Din această sumă, tăierea a două puncte procentuale din contribuţia Pilonului II ar economisi statului, în 2010, suma de 660 de milioane de lei, adica 1,4% din deficitul total", se precizează în comunicat.
APAPR solicită public tuturor instituţiilor din România să ia atitudine şi să se opună acestei propuneri.
De asemenea, pentru evitarea adoptării acestei măsuri injuste, Asociaţia propune Guvernului să solicite Eurostat, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional ca toate contribuţiile virate către Pilonul II să fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene şi internaţionale.
"Pilonul II nu este o cheltuială, ci o investiţie pe termen lung, iar o asemenea măsura, care este acceptată pentru statele Europei Occidentale, va fi susţinută de APAPR în cadrul discuţiilor de la Bruxelles din luna iunie, organizate de Federaţia Europeană a Pensiilor Private (EFRP)", se menţionează în comunicat.
Totodată, APAPR propune ca finanţarea deficitului bugetar temporar creat de Pilonul II prin emisiuni de titluri de stat pe termen lung (10-15 ani) şi din veniturile din privatizarea companiilor unde statul mai deţine încă pachete de acţiuni.
"România este statul Uniunii Europene cu cea mai subdezvoltată piaţă de titluri de stat pe termen lung, fapt care afectează încrederea investitorilor instituţionali şi reduce şansele adoptării monedei unice euro. Ţara noastră ar putea acoperi deficitul temporar creat la buget de Pilonul II prin emisiuni de titluri de stat cu maturitate ridicată, care ar rezolva şi această problemă, împreună cu un management mai bun al datoriei publice", se mai spune în comunicat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO