Plan de acţiune privind gestionarea crizei

Guvernul va înfiinţa un grup de lucru împreună cu Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor, organizaţiile patronale şi sindicale, pentru a stabili un plan de acţiune privind gestionarea crizei financiare şi relansarea procesului de creditare a sectorului neguvernamental.

Urmărește
123 afișări
Imaginea articolului Plan de acţiune privind gestionarea crizei

Plan de acţiune privind gestionarea crizei (Imagine: Mediafax Foto)

Stabilirea unei "platforme comune de soluţii şi planuri de acţiune" la nivelul Guvernului, BNR, Asociaţiei Române a Băncilor, reprezentanţilor organizaţiilor patronale şi ai sindicatelor este indicată în programul de guvernare al Alianţei PDL-PSD 2009-2012 ca o primă măsură pentru gestionarea crizei financiare, din primul capitol al documentului.

Majorarea capitalului CEC Bank în scopul finanţării proiectelor întreprinderilor mici şi mijlocii, capitalizarea Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, aplicarea unor noi scheme de ajutor de stat în vederea stimulării activităţilor de producţie şi inovare a IMM-urilor şi asigurarea cu prioritate, prin legea bugetului de stat pe 2009, a sumelor aferente cofinanţării proiectelor de investiţii realizate din fonduri europene nerambursabile şi a programelor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, sunt alte măsuri indicate în programul de guvernare.

Asigurarea capitalizării Eximbank în vederea "activizării" şi extinderii instrumentelor de sprijin al producţiei pentru export şi al exportului este o altă prioritate anunţată în programul de guvernare.

Cota de impozitare va fi menţinută la 16%, dar persoanele cu venituri reduse vor beneficia de anumite compensaţii şi deduceri fiscale, iar salariul minim brut pe ţară garantat în plată va creşte, începând cu 1 ianuarie 2009, de la 540 lei la 600 lei, conform înţelegerii deja convenite de actualul Guvern cu sindicatele şi patronatele.

Cheltuielile bugetare vor fi ajustate în vederea diminuării deficitului bugetului general consolidat până la maximum 2,5% din PIB pentru 2009, "faţă de peste 3,5% PIB în 2008", numărul de taxe şi impozite va fi redus, iar cheltuielile publice vor fi restructurate în sensul diminuării cheltuielilor curente de administrare şi orientării fondurilor astfel rezultate către investiţii şi protecţie socială, se arată în document.

Programul de guvernare prevede totodată asigurarea unei pensii sociale minime garantate care să completeze pensia până la 350 lei lunar pentru toţi pensionarii cu cuantumul pensiei sub această sumă, finanţată din bugetul de stat, începând cu 1 iulie 2009, dublarea alocaţiilor pentru copii începând cu 1 iulie 2009, modificarea coşului de preţ la energia electrică şi gaze naturale în vederea diminuării facturii la populaţie.

Punctul de pensie va creşte, începând cu 1 ianuarie 2009, la 45% din salariul mediu brut prognozat pe economie.

Guvernul va modifica şi algoritmul de calcul privind repartizarea costurilor pentru energia termică, în concordanţă cu consumurile specifice reale.

Fondurile alocate de la buget pentru reabilitarea termică a locuinţelor şi clădirilor administrative vor fi majorate, o creştere urmând să fie înregistrată şi în cazul finanţării de la bugetul de stat a proiectelor de infrastructură rurală, drumuri judeţene şi locuinţe sociale.

Subvenţiile în agricultură vor fi de asemenea majorate şi acordate înaintea începerii lucrărilor agricole de primăvară, odată cu plata până la 31 martie 2009 a subvenţiilor restante din fonduri UE pentru 2008, reducerea accizei la motorină la 21 euro/tonă, acoperirea costurilor aferente seminţei certificate şi a îngrăşămintelor complexe, subvenţionarea cu 30% a creditelor agricole pentru producţie.

Executivul intenţionează totodată să simplifice procedurile de înregistrare a firmelor la intrarea pe piaţă şi să reglementeze "de urgenţă" regulile de aprobare tacită, odată cu reducerea taxelor pentru înregistrarea de mărci şi brevete pentru invenţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici