Planul anti-evaziune al Guvernului: Verificarea marilor averi şi a tranzacţiilor imobiliare 2006-2008

Guvernul va începe anul viitor un "program de verificare a persoanelor cu venituri/averi mari" şi va derula acţiuni de control în cazul persoanelor fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, ca măsuri de combatere a evaziunii fiscale, relevă un document guvernamental.

Urmărește
1155 afișări
Imaginea articolului Planul anti-evaziune al Guvernului: Verificarea marilor averi şi a tranzacţiilor imobiliare 2006-2008

Planul anti-evaziune al Guvernului: Verificarea marilor averi şi a tranzacţiilor imobiliare 2006-2008 (Imagine: Shutterstock)

Controlul comerţului electronic, pentru identificarea "riscului fiscal" de nedeclarare a calităţii de comerciant de către persoanele fizice şi juridice, creşterea numărului de acţiuni ale echipelor mobile prin prezenţa mai activă în teren şi prin efectuarea controalelor în trafic, dezvoltarea aplicaţiei informatice de monitorizare a mişcărilor de produse accizabile în regim suspensiv de accize, inclusiv a mişcărilor intracomunitare cu accize plătite în statul membru de expediţie, sunt alte măsuri pregătite de Guvern pentru combaterea evaziunii fiscale.

În primăvara anului trecut, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a iniţiat mai multe controale la persoanele fizice care au realizat tranzacţii imobiliare cu terenuri construibile şi construcţii noi în perioada 2006-2008, fiind verificate atunci 7.145 persoane cu 85.442 tranzacţii în valoare totală de 14,88 miliarde lei.

Şeful ANAF, Sorin Blejnar, a declarat atunci agenţiei MEDIAFAX că acţiunea nu este îndreptată împotriva acelor persoane fizice care au achiziţionat în calitate de cumpărători de bună credinţă imobile noi, ci către persoanele care au acţionat astfel în mod deliberat şi constant, vânzând imobile în scop comercial fără a plăti TVA.

Persoanele fizice care vând terenuri construibile şi construcţii noi cu caracter de continuitate au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA şi trebuie să achite taxa pe valoarea adăugată la bugetul de stat aferentă livrărilor.

Persoanele care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt însă scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se mai poate aplica scutirea de taxă.

Tot pentru combaterea evaziunii fiscale, Guvernul a decis, la sfârşitul anului trecut, că persoanele fizice ale căror venituri reale depăşesc cu cel puţin 50.000 lei sumele declarate vor plăti impozit de 16% aplicat la diferenţa dintre cele două valori.

Guvernul a aprobat normele de verificare a marilor averi şi a susţinut că procedurile vor fi aplicate din acest an, fără însă ca până în prezent să existe rezultate concrete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici