- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planul Canadei de a vinde AECL poate afecta siguranţa reactoarelor CANDU,prin pierderea de expertiză
Planul statului canadian de a vinde compania Atomic Energy of Canada Limited (AECL) ar putea prezenta riscuri, prin pierderea de expertiză, pentru clienţii tehnologiei nucleare CANDU, folosită şi pentru reactoarele de la centrala de la Cernavodă, avertizează o asociaţie a inginerilor din Canada.
"În lumina situaţiei de la centrala Fukushima Daiichi din Japonia, este imperativ ca guvernul să aştepte rezultatul unei investigaţii înainte de a lua o decizie asupra viitorului AECL", a declarat într-un comunicat Michael Ivanco, vicepreşedintele Societăţii Inginerilor Licenţiaţi şi Asociaţi din Canada.
Vânzarea companiei de către statul canadian ar duce la divizarea diviziei responsabile de proiectarea CANDU şi la pierderea expertizei necesare pentru a asigura funcţionarea sigură şi eficientă a centralelor nucleare pentru decenii în viitor, a adăugat el.
AECL a proiectat şi construit centrale nucleare folosind tehnologia CANDU în mai multe state, între care România, Argentina, Canada, Coreea de Sud sau China.
Guvernul canadian a scos AECL la vânzare în 2009, după mulţi ani de subvenţii anuale uriaşe şi rezultate financiare slabe ale afacerii. Statul vrea să păstreze controlul diviziei de cercetare şi a operaţiunilor de izotopi medicali, urmând ca acestea să fie plasate sub management privat.
"Păstrarea unei mase critice de cunoştinţe necesare menţinerii siguranţei centralelor nu trebuie să ţină de sectorul privat. Este responsabbilitatea guvernului. O goană nebună pentru vinderea AECL înainte de alegeri, în actualul context, nu poate conduce la o decizie care să fie bună pentru canadieni sau proprietarii de reactoare CANDU din străinătate", a declarat Ivanco.
Ca urmare a deciziei de vânzare, AECL a intrat într-un proces de restructurare care durează de 21 de luni. În această perioadă, compania a fost împiedicată să semneze contracte comerciale mari, a acuzat vicepreşedintele asociaţiei inginerilor.
"Înainte de toate, guvernul trebuie să se asigure că atunci când este timpul pentru implementarea lecţiilor învăţate din situaţia de la centrala Fukushima Daiichi vor exista, încă, oameni competenţi la AECL care să implementeze modificările necesare", a spus el.
Societatea Inginerilor Licenţiaţi şi Asociaţi din Canada reprezintă ingineri, oameni de ştiinţă, specialişti şi traderi angajaţi la AECL.
Centrala de la Cernavodă a fost proiectată pentru cinci reactoare cu tehnologie canadiană, de tip CANDU, cu puteri instalate de circa 700 MW fiecare. Unitatea 1 a centralei a fost pusă în funcţiune în 1996, iar a doua în 2007, asigurând împreună aproape 20% din consumul de energie naţional. Autorităţile vor să construiască încă două reactoare la Cernavodă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO