Planul de reorganizare a Fortus Iaşi, confirmat de judecătorul sindic după opt luni de amânare

Judecătorul sindic a confirmat planul de reorganizare a companiei Fortus Iaşi după opt luni de la aprobarea acestuia de către adunarea generală a creditorilor, a anunţat Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), unul dintre cei doi administratori judiciari ai producătorului de utilaje tehnologice.

Urmărește
13 afișări

"Planul de reorganizare al Fortus a fost aprobat în cadrul Adunării Generale a Creditorilor din data de 8 septembrie 2010, însă din cauza repetatelor recuzări ale judecătorului sindic, confirmarea acestuia a fost amânată aproximativ 8 luni", se arată într-un comunicat al CITR.

Planul de reorganizare al societăţii Fortus se întinde pe o perioadă de trei ani şi prevede continuarea activităţii, prin păstrarea salariaţilor existenţi în cadrul societăţii (800 de angajaţi) şi prin vânzări parţiale de active.

În cadrul planului de reorganizare, conform programului de plăţi, se prevede achitarea tuturor datoriilor debitoarei, atât cele înscrise în tabelul definitiv de creanţe, cât şi cele acumulate în perioada de observaţie.

Potrivit reprezentanților CITR, în caz de faliment, doar creanţele salariale ar fi fost acoperite în proporţie de 100% din creanţa înscrisă în tabel. Din celelalte categorii de creanţe, creditorul garantat şi-ar fi acoperit creanţele în procent de aproximativ de 50%, creanţele născute în perioada de observaţie ar fi fost acoperite într-un procent de aproximativ 30 %, iar creditorii chirografari nu ar fi recuperat nicio sumă.

Fortus, înfiinţată în anul 1991, produce şi comercializează utilaje tehnologice complexe, subansambluri şi piese de schimb pentru industria minieră, metalurgică, energetică, de materiale de construcţii şi refractare, producţie specială, semifabricate turnate din fontă şi oţel, piese forjate şi matriţate, inclusiv servicii şi asistenţă tehnică, pentru beneficiari din ţară şi străinătate.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului deţine 60% din companie, iar firma Metalexportimport 26,25% din capital. SIF Moldova este un alt acţionat cu 13,56% din acţiuni.

Potrivit planului de reorganizare, creanţele Fortus se ridică la circa 261 milioane de lei, cele mai multe către Administraţia Naţională de Administrare Fiscală. Creanţele salariale totalizează 44,3 milioane de lei.

Valoarea de piaţă a activelor firmei este de 64,7 milioane de euro, ceea ce înseamnă că în cazul unei vânzări a activelor "calde", adică în cursul desfăşurării societăţii, preţul care s-ar obţine ar fi dublu decât cel obţinut în cazul unei vânzări în faliment, după o întrerupere prealabilă a activităţii, se menţionează în planul de reorganizare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici