- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (24.09.2018, 17:32)
- Departament Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planul de reorganizare al ELCEN a fost aprobat. Producătorul de energie termică fuzionează cu RADET
Planul de reogranizare al Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) a fost aprobat de Adunarea creditorilor, care s-a reunit luni, la sediul companiei, se menţionează într-un proces verbal publicat de Sierra Quadrant Filiala Bucureşti.
Urmărește
814 afișări
Planul de reorganizare al ELCEN a fost aprobat. Producătorul de energie termică fuzionează cu RADET
Mai exact, Adunarea creditorilor şi-a dat acordul pentru fuziunea dintre ELCEN (producătorul de agent termic), ai cărui acţionari principali sunt Ministerul Energiei (97,5%) şi Romgaz (2,5%), cu RADET (distribuitorul de apă caldă şi căldură), aşa cum a propus Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Operaţiunile rezultate din fuziune vor fi preluate de Compania Municipală Energetica SA, care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET (Sistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică al Capitalei).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
-
Alegeri în Republica Moldova: Preoţii din R. Moldova care au călătorit la Moscova, instruiţi să-i asigure lui Stoianoglo voturi
-
MAE: Nouă români rămân dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania
Valoarea transferului este estimată la 891,3 milioane de lei, cât suma estimată a fi obţinută din vânzarea activelor ELCEN, ca urmare a unui potenţial faliment. Pentru a face această prelure, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, la finele lunii august, majorarea capitalului social al Energetica SA cu 1,26 miliarde de lei, până la 1,56 miliarde de lei.
Planul de reorganizare al ELCEN mai prevede o reevaluare în scădere a creanţei ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la 1,095 miliarde lei, sumă pe care ar trebui să o achite Primăria Capitalei. După ce va achita această datorie, ELCEN poate solicita şi obţine o rambursare de TVA în valoare de 543 de milioane de lei, sumă care îi va fi compensată cu o valoare egală a creanţelor bugetare ale companiei.
„Creanţele bugetare vor fi achitate în totalitate în anul 2 şi 3 al planului, având ca sursă rambursarea de TVA generată din reducerea prin planul RADE a creanţei ELCEN asupra acestuia estimat la momentul depunerii planului la RBN 543.064.471, dar şi numerar generat în perioada de observaţie”, se detaliază în Planul de reorganizare.
De asemenea, ca urmare a probării planului de reorganizare, PMB va trebui să le plătească despăgubiri creditorilor RADET. „Astfel, va fi asumată o sumă de 1,095 miliarde lei către ELCEN, ce va elimina riscurile şi incertitudinile asimilate unei alternative de atragere a răspunderii în instanţă, ce ar putea avea o durată estimată de 10-12 ani”, se menţionează în Planul de reorganizare aprobat.
ELCEN asigură aproximativ 90% din necesarul de energie termică al municipiului Bucureşti, iar principalul client al societăţii este Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). Compania care administrează centralele de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti a intrat în insolvenţă deoarece RADET, firma care asigură transportul şi furnizarea căldurii şi apei calde în Capitală, nu i-a mai plătit facturile. Astfel, ELCEN a ajuns în imposibilitatea de a plăti facturile către furnizorii de gaze şi alte utilităţi, bănci şi stat. La rândul său, RADET se află într-o situaţie critică din punct de vedere financiar, aşa după cum afirmă regia, şi continuă să acumuleze pierderi şi datorii.
Potrivit datelor municipalităţii, Energetica SA are ca obiectiv atragerea finanţărilor nerambursabile pentru investiţii, în vederea alinierii capacităţilor de producţie la obligaţiile de mediu, cu termene de respectat până în 2023. Valoarea investiţiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 de milioane de euro, în următorii patru ani.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe