Planul de reorganizare al ELCEN a fost aprobat. Producătorul de energie termică fuzionează cu RADET

Planul de reogranizare al Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) a fost aprobat de Adunarea creditorilor, care s-a reunit luni, la sediul companiei, se menţionează într-un proces verbal publicat de Sierra Quadrant Filiala Bucureşti.

Urmărește
814 afișări
Imaginea articolului Planul de reorganizare al ELCEN a fost aprobat. Producătorul de energie termică fuzionează cu RADET

Planul de reorganizare al ELCEN a fost aprobat. Producătorul de energie termică fuzionează cu RADET

Mai exact, Adunarea creditorilor şi-a dat acordul pentru fuziunea dintre ELCEN (producătorul de agent termic), ai cărui acţionari principali sunt Ministerul Energiei (97,5%) şi Romgaz (2,5%), cu RADET (distribuitorul de apă caldă şi căldură), aşa cum a propus Primăria Municipiului Bucureşti (PMB). Operaţiunile rezultate din fuziune vor fi preluate de Compania Municipală Energetica SA, care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET (Sistemul de Alimentare Centralizat cu Energie Termică al Capitalei).

Valoarea transferului este estimată la 891,3 milioane de lei, cât suma estimată a fi obţinută din vânzarea activelor ELCEN, ca urmare a unui potenţial faliment. Pentru a face această prelure, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, la finele lunii august, majorarea capitalului social al Energetica SA cu 1,26 miliarde de lei, până la 1,56 miliarde de lei.

Planul de reorganizare al ELCEN mai prevede o reevaluare în scădere a creanţei ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la 1,095 miliarde lei, sumă pe care ar trebui să o achite Primăria Capitalei. După ce va achita această datorie, ELCEN poate solicita şi obţine o rambursare de TVA în valoare de 543 de milioane de lei, sumă care îi va fi compensată cu o valoare egală a creanţelor bugetare ale companiei.

„Creanţele bugetare vor fi achitate în totalitate în anul 2 şi 3 al planului, având ca sursă rambursarea de TVA generată din reducerea prin planul RADE a creanţei ELCEN asupra acestuia estimat la momentul depunerii planului la RBN 543.064.471, dar şi numerar generat în perioada de observaţie”, se detaliază în Planul de reorganizare.

De asemenea, ca urmare a probării planului de reorganizare, PMB va trebui să le plătească despăgubiri creditorilor RADET. „Astfel, va fi asumată o sumă de 1,095 miliarde lei către ELCEN, ce va elimina riscurile şi incertitudinile asimilate unei alternative de atragere a răspunderii în instanţă, ce ar putea avea o durată estimată de 10-12 ani”, se menţionează în Planul de reorganizare aprobat.

ELCEN asigură aproximativ 90% din necesarul de energie termică al municipiului Bucureşti, iar principalul client al societăţii este Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET). Compania care administrează centralele de termoficare (CET) din Bucureşti, Vest, Sud, Progresu şi Grozăveşti a intrat în insolvenţă deoarece RADET, firma care asigură transportul şi furnizarea căldurii şi apei calde în Capitală, nu i-a mai plătit facturile. Astfel, ELCEN a ajuns în imposibilitatea de a plăti facturile către furnizorii de gaze şi alte utilităţi, bănci şi stat. La rândul său, RADET se află într-o situaţie critică din punct de vedere financiar, aşa după cum afirmă regia, şi continuă să acumuleze pierderi şi datorii.

Potrivit datelor municipalităţii, Energetica SA are ca obiectiv atragerea finanţărilor nerambursabile pentru investiţii, în vederea alinierii capacităţilor de producţie la obligaţiile de mediu, cu termene de respectat până în 2023. Valoarea investiţiilor este estimată la 513 milioane de euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 de milioane de euro, în următorii patru ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici