- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planul Irlandei de a cere UE şi FMI sprijin financiar amplifică criza datoriilor suverane în Europa
Planul Irlandei de a solicita UE sprijin financiar mai degrabă amplifică decât temperează criza datoriilor suverane în Europa, întrucât investitorii se concentrează pe statele cu deficite bugetare mari din sudul continentului, în frunte cu Portugalia, comentează Bloomberg.
Planul Irlandei de a cere UE şi FMI sprijin financiar amplifică criza datoriilor suverane în Europa (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Decizia Irlandei de a solicita ajutor financiar de urgenţă din partea Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) a contribuit prea puţin la inversarea tendinţei de creştere a costului împrumuturilor.
Spreadul obligaţiunilor portugheze pe termen de zece ani faţă obligaţiunile germane a crescut marţi cu 0,08 puncte, la 4,15%.
În cazul Spaniei, spreadul a urcat cu 0,14 puncte, la 2,23%, după ce Trezoreria a vândut titluri în valoare de 3,26 miliarde euro, sub obiectivul maxim fixat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În timp ce liderii UE susţin că programul financiar pentru Irlanda va preveni contagiunea în zona euro, investitorii îşi îndreaptă atenţia spre Portugalia, care nu a redus cheltuielile bugetare şi a înregistrat o creştere economică limitată în ultimul deceniu.
Un plan de salvare pentru Portugalia ar spori presiunile şi asupra Spaniei, al cărei PIB este aproape de două ori mai mare decât PIB-urile combinate ale Portugaliei, Greciei şi Irlandei.
"După Portugalia următoarea va fi Spania, urmată de Italia, Franţa şi apoi UE", a declarat Antonio Garcia Pascual, economist şef pentru regiunea de sud a Europei la Barclays Capital în Londra.
Spania este un pic prea mare pentru a fi susţinută financiar, mărimea ajutorului necesar ar necesita toate fondurile disponibile, a arătat Pascual, adăugând că problema se va extinde şi în Italia, astfel încât euro va fi pus sub semnul întrebării.
Obligaţiunile irlandeze pe termen de zece ani au scăzut marţi, randamentul urcând cu 0,2 puncte procentuale, la 8,51%. În Portugalia, randamentul acestui tip de obligaţiuni a urcat cu 0,07 puncte, la 6,88%.
În Spania, randamentul obligaţiunilor pe zece ani a avansat cu 0,11 puncte, la 4,82%, cel mai ridicat nivel atins din iunie.
Planul de salvare a Irlandei va implica probabil finanţare pe termen de trei ani, astfel încât guvernul să evite costul mare al împrumuturilor de pe piaţă.
În următorii trei ani, Spania se va confrunta cu maturitatea unor obligaţiuni de 150 miliarde de euro, la care se adaugă costul finanţării deficitului bugetar, al treilea ca mărime în zona euro.
Susţinerea Spaniei ar secătui fondul de 750 de miliarde de euro înfiinţat de UE şi FMI pentru protejarea regiunii după criza din Grecia.
Portugalia şi Spania încearcă să se distanţeze de criza din Irlanda, dar în zona euro există probleme fundamentale, a declarat Jim O'Neill, preşedinte al Goldman Sachs Asset Management.
"Există un risc substanţial ca Portugalia să urmeze Irlanda. Au probleme cu atingerea ţintei de deficit în acest an, au mari probleme structurale, iată din ce vor rămâne în atenţia pieţei", a declarat Ralph Solveen.
Datoriile Portugaliei reprezintă 76% din PIB, comparativ cu 53% în Spania, 66% în Irlanda şi 116% în Italia.
Ministrul de Finanţe portughez Fernando Teixeira dos Santos a declarat săptămâna trecută că cheltuielile ţării au continuat să crească în primele zece luni.
Portugalia s-a angajat să reducă deficitul la 7,3% din PIB în acest an şi 4,6% în 2011, de la 9,3% în 2009 (al patrulea ca mărime în zona euro).
Stuart Thomson, manager de fonduri la Ignis Asset Management din Glasgow, consideră că este inevitabil ca Portugalia să solicite ajutor, anticipat de Royal Bank of Canada Europe cel mai târziu în primul trimestru din 2011.
Această opinie existentă în rândul investitorilor a urcat luni costul asigurării pentru default al datoriilor Portugaliei (CDS) cu 0,4 puncte, la 4,6%, cea mai mare creştere zilnică din ultimele şase luni.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO