Planul lui Putin ca Rusia să devină un furnizor mondial de gaze este subminat de Gazprom şi rivali

Planul premierului Vladimir Putin de a transforma Rusia într-un furnizor global de gaze naturale este subminat de întârzierea proiectelor Gazprom pentru lichefierea gazelor naturale şi de creşterea producţiei unor rivali ca Australia sau Statele Unite, potrivit unei analize Bloomberg.

Urmărește
33 afișări
Imaginea articolului Planul lui Putin ca Rusia să devină un furnizor mondial de gaze este subminat de Gazprom şi rivali

Planul lui Putin ca Rusia să devină un furnizor mondial de gaze este subminat de Gazprom şi rivali (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gazprom a amânat deciziile referitoare la investiţii în proiecte de gaze naturale lichefiate (GNL), ca Ştokman sau extinderea celei de-a doua faze a câmpului gazeifer Sakhalin. Rusia a inaugurat anul trecut prima facilitate de lichefiere a gazului natural pentru exploatarea Sakhalin-2.

În timp ce Rusia întârzie, companiile americane Exxon şi Chevron, dar şi alţi competitori încheie contracte de livrare de GNL cu PetroChina folosind resurse din Australia şi Asia de Sud-Est. Royal Dutch Shell, grup implicat în proiectul Sakhalin, încearcă să accelereze dezvoltarea proiectului pentru a câştiga cotă de piaţă în China şi India. Ar putea fi, deja, prea târziu, consideră Mikhail Korchemkin, analist la compania East European Gas Analysis.

"Piaţa GNL se dezvoltă prea repede pentru ca Gazprom să o ajungă din urmă. Gazprom ar trebui să se preocupe de păstrarea cotei de piaţă în Europa", a afirmat Korchemkin.

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale la nivel mondial, asigură aproxiamtiv un sfert din necesarul Europei, dar a pierdut cotă de piaţă în faţa Norvegiei şi Qatarului, în parte datorită livrărilor de GNL, care au crescut pe piaţa europeană cu 22% anul trecut.

Acţiunile Gazprom au scăzut cu 9% în acest an, comparativ cu un declin de 8% în sectorul gazelor din Europa, potrivit calculelor Bloomberg.

Rusia vrea să controleze 25% din piaţa mondială de GNL prin dezvoltarea exploatărilor gazeifere Sakhalin-2, Ştokman şi Iamal. În septembrie, Putin s-a întâlnit cu lideri ai marilor grupuri energetice din întreaga lume pentru a atrage investiţii pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaze din peninsula Iamal.

"Nu există nicio şansă ca Gazprom să obţină 25% din piaţa mondială de GNL", a afirmat Keith Bainbridge, specialist pe domeniul gazelor naturale la compania britanică RS Platou LLP.

Gazprom ar face mai bine să cumpere un proiect în Australia, participaţia grupului francez Total într-o companie mixtă din Yemen sau să liciteze pentru terminalul GNL al BP din Indonezia, a adăugat el.

Grupul rus intenţionează să participe în proiecte GNL în Orientul Mijlociu, Africa şi America Latină, a afirmat Gazprom, într-un comunicat transmis Bloomberg, fără a oferi detalii.

Gazprom va trebui să concureze cu proiectul Gorgon, de 37 de miliarde de dolari, dezvoltat în Australia de Chevron, Exxon şi Shell. PetroChina a acceptat în august să cumpere anual 2,25 milioane de tone de GNL începând din 2014, valoarea contractului fiind de aproximativ 44 de miliarde de dolari.

În Papua Noua Guinee, Exxon conduce un proiect de 15 miliarde de dolari, unul din cele peste zece care sunt dezvoltate în regiune pentru a acoperi cererea cumpărătorilor asiatici.

"Gazprom are ambiţie, dar concurenţa şi dinamica pieţei ar putea avea un impact semnificativ asupra prezenţei în SUA, cotei de piaţă în Europa şi vânzărilor de GNL", a spus Valeri Nesterov, analist la Troika Dialog.

Întârzierea proiectelor GNL ar putea lipsi Gazprom de vânzări anuale de 12 miliarde de dolari, estimează el.

Comerţul mondial cu GNL creşte odată cu procesul de înclouire, în multe ţări, a cărbunelui şi petrolului cu surse de energie mai puţin poluante, ca gazul natural. Livrările de GNL la nivel mondial au urcat cu 6% anul trecut, la 182 de milioane de tone, potrivit Grupului Internaţional al Importatorilor de GNL.

Cel mai mare cumpărător, cu 35% din total, a fost Japonia, urmată de Coreea de Sud cu 14%. Importurile de GNL ale Chinei au reprezentat doar 3% din total, dar au avansat cu 70% faţă de anul anterior. Capacitatea de lichefiere/delichefiere ar urma să crească cu peste 50% până în 2013, potrivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Pe lângă concurenţa din partea GNL, Gazprom se confruntă şi cu majorarea producţiei de gaze naturale din şisturi bituminoase în SUA, care au coborât preţurile de pe piaţa americană cu 14% în acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici