Planul lui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în economia mondială devine realitate

Angajamentul preşedintelui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în comerţul internaţional, pe fondul tensiunilor economice dintre Washington şi Moscova, devine realitate, comentează Bloomberg.

Urmărește
10794 afișări
Imaginea articolului Planul lui Vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în economia mondială devine realitate

Planul lui vladimir Putin de a reduce rolul dolarului în economia mondială devine realitate

Schimbarea face parte din strategia de „de-dolarizare” a economiei ruse şi reducerea vulnerabilităţii acesteia la sancţiunile americane. Dar, în timp ce banca centrală a reuşit să înjumătăţească deţinerile sale în dolari anul trecut, progresele înregistrate în comerţ au fost lente datorită folosirii în mod tradiţional a bancnotei verzi în multe tranzacţii.

Cota euro în exporturile ruseşti a crescut pentru un al patrulea trimestru la rând, în detrimentul monedei americane, potrivit datelor băncii centrale. Euro aproape că a depăşit dolarul în comerţul cu Uniunea Europeană şi China, iar comerţul cu ruble cu India s-a majorat. Cota dolarului în tranzacţiile de import a rămas neschimbată la aproximativ o treime.

„A existat un stimulent puternic pentru schimbare, nu doar pentru Rusia, ci şi pentru partenerii săi comerciali”, a spus Dmitri Dolgin, economist la ING Bank din Moscova. „Şi Uniunea Europeană se confruntă acum cu presiunile comerciale din partea Statelor Unite”, ceea ce îi împing să încerce să îşi reducă dependenţa faţă de dolar, a spus Dolgin.

Euro este pe cale să înlocuiască dolarul ca monedă pentru exporturile ruseşti către Uniunea Europeană, cota sa urcând la 42% în primul trimestru, faţă de 32% un an mai devreme.

Rusia se bazează în continuare pe dolar pentru mai mult de jumătate din comerţul său internaţional anual de 687,5 miliarde de dolari, deşi mai puţin de 5% din aceste tranzacţii sunt spre Statele Unite. TRanziţia este lentă pentru că firmele occidentale trebuie să verifice cu oficialii americani dacă tranzacţiile sunt permise, a declarat ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, în decembrie.

Cota euro a crescut şi în comerţul anual al Rusiei cu China, în valoare de 108 miliarde de dolari, ajungând la peste o treime din deconturile de export în primul trimestru, de la aproape nimic la începutul anului 2018. Această schimbare, care acoperă vânzări de mărfuri şi contracte de stat, a fost accelerată de dezvoltarea infrastructurii de plată la banca centrală şi a altor creditori, potrivit Sofia Donets, economist la Renaissance Capital din Moscova.

Comerţul cu yuani este dificil, din cauza restricţiilor de capital care limitează accesul străinilor la activele chinezeşti, a declarat Dmitri Timofeev, care conduce departamentul de sancţiuni al Ministerului Finanţelor. "Yuanul nu este complet convertibil, ceea ce înseamnă că nu poate juca un rol semnificativ în comerţul mondial", a spus Timofeev.

Cea mai dramatică schimbare este vizibilă în comerţul cu 11 miliarde de dolari din Rusia cu India. Rubla a reprezentat trei sferturi din decontarea totală a exporturilor între cele două pieţe emergente, după ce au convenit asupra unei noi metode de plată, prin monedele naţionale, pentru contracte privind industria de apărare în valoare de mai multe miliarde de dolari.

"Tendinţa este probabil să continue, deoarece infrastructura pentru tranzacţiile în valute alternative se îmbunătăţeşte", a spus Donets, Renaissance Capital. „Totuşi, Rusia nu va putea renunţa la utilizarea dolarului, în special pentru comerţul cu petrol.”

 

Taguri:
putin,
dolar,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici