- Home
- Economic
- LONDRA, (21.09.2012, 14:24)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Planul preşedintelui BCE privind achiziţiile de obligaţiuni ajută doar pe cine nu are nevoie
Planul preşedintelui BCE, Mario Draghi, privind achiziţia de obligaţiuni guvernamentale are mai mult succes în a menţine costurile de împrumut ale unor ţări ca Franţa şi Belgia la minime record decât în a convinge investitorii să finanţeze Spania şi Italia mai ieftin.
Urmărește
131 afișări
Planul lui Draghi privind achiziţiile de obligaţiuni ajută doar pe cine nu are nevoie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Randamentul obligaţiunilor Spaniei pe trei ani a revenit la 3,83% după ce a coborât la 3,37% pe 7 septembrie, la numai o zi după ce Draghi a prezentat detaliile propunerii sale de achiziţii nelimitate de obligaţiuni ale ţărilor care acceptă condiţii economice în schimbul acţiunilor, potrivit Bloomberg.
Costul de asigurare a datoriilor Franţei a coborât în această perioadă cu 24%, aproape dublu faţă de 13% pentru Italia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
"Ceea ce a făcut Draghi a fost benefic într-o anumită măsură, dar există încă scepticism în piaţă pentru că Spania nu a făcut pasul de a cere ajutor. Nu schimbă faptul că Spania are încă o problemă mare de rezolvat. Franţa şi Belgia sunt văzute ca fiind mai sigure", a declarat Adrian Owens, de la firma londoneză GAM, care supraveghează active de 62 miliarde de dolari.
Randamentul titlurilor Spaniei pe doi ani este de 3,14%, faţă de 0,24% pentru Franţa. Italia are un cost de finanţare pe doi ani de 2,16%, de şase ori mai mare faţă de 0,36% în cazul Belgiei.
"Programul BCE sună agresiv, iar pieţele au crescut iniţial, pentru că investitorii nu vor să stea în calea rezolvării situaţiei. Ulterior şi-au dat seama că nu blochează nimic. Întâi trebuie să se treacă printr-un proces. Cred că Spania nu va accepta decât dacă va fi forţată de piaţă", afirmă John Wraith, analist la Bank of America Merrill Lynch.
Spania a avut performanţe mai slabe şi ca Irlanda, ţară lăudată de UE pentru reformele economice. Obligaţiunile irlandeze au adus investitorilor un câştig de 4,6% de la anunţul BCE, triplu faţă de 1,5% în cazul obligaţiunilor Spaniei, potrivit unor indici Bank of America Merrill Lynch. Obligaţiunile italiene au adus 1,7%. Irlanda a vândut obligaţiuni în iulie, revenind pe pieţele financiare pentru prima dată în aproape doi ani.
Criza datoriilor suverane din zona euro a început în 2009, după ce un nou guvern al Greciei a aunţat că deficitul bugetar al ţării este de două ori mai mare decât cel dezvăluit iniţial. Ulterior, Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania şi Cipru au fost nevoite să ceară ajutor financiar extern. Spania a cerut, deja, până la 100 de miliarde de euro pentru consolidarea sistemului bancar.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe