Planul SUA de stabilizare a pieţelor costă aproape cât războaiele din Irak şi Afganistan

Programul de stabilizare a sectorului financiar presupune alocarea a 700 miliarde de dolari de la bugetul american, adică aproape cât a cheltuit SUA pentru războaiele Irak şi Afganistan, sau de peste 12 ori valoarea averii celui mai bogat american, Bill Gates.

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului Planul SUA de stabilizare a pieţelor costă aproape cât războaiele din Irak şi Afganistan

Planul SUA de stabilizare a pieţelor costă aproape cât războaiele din Irak şi Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Planul guvernului american de stabilizare a sectorului financiar a fost dezbătut în ultimele două săptămâni de presa, economiştii şi politicienii din întreaga lume, fără ca aceştia să ofere o perspectivă clară asupra a ceea ce înseamnă de fapt valoarea programului, de 700 miliarde de dolari.

SUA a cheltuit 800 miliarde de dolari pe războaiele din Irak şi Afganistan.

Bill Gates, fondatorul celui mai mare producător de software din lume, Microsoft, deţine o avere estimată la 57 de miliarde de dolari, de peste 12 ori mai redusă decât suma avansată pentru soluţionarea crizei internaţionale.

Totuşi, valoarea de 700 miliarde de dolari nu este mare în comparaţie cu datoria SUA, care va creşte la 11,315 trilioane de dolari dacă se va realiza finanţarea programului.

Cei mai bogaţi 400 de americani deţin împreună o avere totală de circa 1,57 trilioane de dolari, aproximativ de două ori cât valoarea planului de stabilizare a sectorului financiar.

În comparaţie cu alte state, 700 miliarde de dolari reprezintă aproape cât Produsul Intern Brut al Olandei, de cinci ori cât economia Pakistanului sau cât întreaga activitate desfăşurată în toate ţările din Africa.

De asemenea, programul ar putea fi finanţat prin capitalizarea celor mai mari două companii din lume, Exxon Mobil şi PetroChina.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici