- Home
- Economic
- (04.09.2024, 11:54)
- Ramona Cornea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cum plătesc, cu adevărat, companiile de pe piaţa locală: mai mult de o treime dintre salariile din România nu depăşesc 2.600 de lei net pe lună. Cei mai mulţi dintre angajaţi sunt plătiţi cu salarii brute între 3.700 şi 3.750 de lei pe lună, respectiv 1,1 milioane de persoane
Mai mult de 1,8 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă în România au salarii brute între 3.700 şi 4.300 de lei, ceea ce înseamnă că angajaţii nu primesc mai mult de 2.600 de lei „în mână” lunar.
Urmărește
681 afișări
♦ Mai mult de 1,8 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă sunt plătite cu salarii între 3.700 de lei brut şi 4.300 de lei brut, adică nu depăşesc 2.600 de lei net pe lună ♦ Dacă în Uniunea Europeană raportul celor cu salarii mici este de trei salariaţi cu venituri mici din fiecare 20 de salariaţi, în România, raportul este de şapte salariaţi cu venituri mici la fiecare 20 de angajaţi ♦ „ După numărul de salariaţi, industria prelucrătoare şi comerţul sunt cele care ocupă cele mai multe persoane şi ambele recrutează masiv persoane cu nivel de studii scăzut sau mediu.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Mai mult de 1,8 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă în România au salarii brute între 3.700 şi 4.300 de lei, ceea ce înseamnă că angajaţii nu primesc mai mult de 2.600 de lei „în mână” lunar. Cei 1,8 milioane de salariaţi reprezintă mai mult de 30% din numărul total de contracte de muncă cu normă întreagă din economia locală, de 5,4 milioane în luna iulie a acestui an. Aproximativ 1,1 milioane dintre aceştia sunt plătiţi la nivelul minim din această bandă salarială, între 3.700 şi 3.750 de lei brut, adică nu depăşesc 2.400 lei net pe lună, arată o analiză a Blocului Naţional Sindical realizată de economiştii Laura Braşoveanu şi Radu Soviani.
Mai mult, circa 17,5% dintre salariaţii români câştigau un salariu mai mare decât salariul mediu brut pe economie în luna iulie a anului 2024, conform datelor obţinute de autorii studiului de la Inspecţia Muncii, adică doar doi din zece salariaţi au venituri mai mari decât salariul mediu brut pe economie.
„În termeni simpli, pentru 80% dintre salariaţii din România, a ajunge să câştige salariul mediu este pentru moment o aspiraţie şi nu o realitate. Doar 2 salariaţi din 10 câştigă mai mult decât salariul mediu (iulie 2024). Acest lucru este întărit şi de studiul distribuţiei câştigurilor salariale, pe tranşe de venit, care reflectă cât de mulţi salariaţi sunt poziţionaţi fix la salariul minim garantat de plată şi în zona salariilor mici”, scrie studiul realizat de economiştii Laura Braşoveanu şi Radu Soviani.
De asemenea, studiul citat mai arată că, în România, potrivit datelor OECD disponibile până la orizontul de raportare 2022, incidenţa salariilor mici (angajaţi plătiţi sub nivelul de 2/3 din mediana câştigului brut) în România este de aproape 2,4 ori mai mare în România decât media Uniunii Europene.
„Estimările făcute în cadrul studiilor realizate anterior de BNS au extins orizontul datelor şi arată că această tendinţă s-a păstrat şi până în iunie 2024. Rezultatele cercetării noastre arată că, în iunie 2024, incidenţa salariilor mici, deşi a mai scăzut până la 34,6% (de la 36,10%), rămâne mai mult decât dublă faţă de media Uniunii Europene. Cu alte cuvinte, dacă în Uniunea Europeană, raportul celor cu salarii mici este de trei salariaţi cu venituri mici din fiecare 20 de salariaţi, în România, raportul este de şapte salariaţi cu venituri mici la fiecare 20 de angajaţi.”
Raluca Pârvu, business manager la BPI România, companie de consultanţă în management şi resurse umane, face legătura dintre salariile mici şi nivelul scăzut de studii ale salariaţilor care se încadrează în aceste categorii de salarii.
„Conform recensământului, peste 40% dintre români au un nivel scăzut de studii, abia 16% au studii superioare. Acest reper statistic ne ajută să înţelegem că nivelul de studii are un impact direct pe veniturile obţinute şi asta nu doar în România. Al doilea factor care influenţează veniturile este cu siguranţă mediul de rezidenţă, de aceea zonele urbane mari sunt mai atractive pentru populaţie. Sunt mai multe joburi şi salariile sunt mai bune.
După numărul de salariaţi, industria prelucrătoare şi comerţul sunt cele care ocupă cele mai multe persoane (aproximativ 37% din total salariaţi) şi ambele recrutează masiv persoane cu nivel de studii scăzut sau mediu”, a spuse ea pentru ZF.
Calificarea profesională şi nivelul mai înalt de studii sunt factori care ar putea îmbunătăţi veniturile lunare pe care aceşti salariaţi le primesc.
„Salariul creşte odată cu calificarea profesională şi chiar la nivelul personalului de execuţie, muncitorii cu calificare superioară, şcoală profesională sau alte niveluri de calificare accesibile absolvenţilor de liceu, au câştiguri din ce în ce mai bune”, a concluzionat Raluca Pârvu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe