- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.02.2022, 06:50)
- Răzvan Botea
Plătim energie la preţuri de 7-8 ori mai mari. Motivul din spatele taxelor costisitoare
Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom, unul dintre cei mai mari jucători din industria locală, a spus, în cadrul emisiunii Produs în România, că marii producători industriali plătesc practic preţuri de 7-8 ori mai mari decât concurenţii din alte ţări europene.
Urmărește
3332 afișări
Sursa foto: MediafaxFoto
„Preţurile de pe piaţa spot din România sunt de 7-8 mai mari decât preţurile din piaţa pe termen lung din ţările concurente şi aici mă refer la producătorii mari metalurgici: Germania, Franţa, Italia“, a spus Adrian Popescu.
El a explicat că marii consumatori industriali din România sunt nevoiţi să cumpere de pe piaţa spot (piaţa pentru ziua următoare – PZU), pentru că producătorii de energie nu au cantităţile de energie necesare. În aceste condiţii, chiar dacă preţurile din PZU sunt la un nivel similar în România şi alte ţări europene, marii producători industriali din alte ţări cumpără energie prin contracte pe termen lung cu preţuri mult mai avantajoase decât piaţa spot.
„Preţurile de pe piaţa PZU sunt în România la un nivel comparabil cu preţurile din alte ţări europene, dar ponderea pieţei spot este extraordinar de mare în România. De 10-15 ori mai mare ca procent faţă de Germania, Franţa, Italia“, a mai spus Adrian Popescu.
Recent, guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie pentru consumatorii casnici şi noncasnici. Din această măsură însă se exclud explicit marii consumatori industriali. Industria românească este cel mai mare angajator din România cu 1,3 mil. de angajaţi din totalul de 5 milioane şi o pondere în economie de 20%.
„Companiile mari încep să fie sceptice când se uită la investiţii. Se simt trădaţi. Investesc, aprobă majorări de capital, nu iau dividende, reinvestesc, dar orice val speculativ, ca acesta al preţului energiei, ne pune jos“, a mai spus Adrian Popescu la ZF Produs în România.
Popescu a mai explicat că deja a sistat producţia de la Reşiţa, iar la Slatina discută de închiderea unor capacităţi în contextul acestei crize de creştere a preţurilor energiei.
„Industria grea din România se află în faţa unui moment crucial şi anume existenţa ei ca industrie. Continuarea unui nivel ridicat al preţurilor din energie duce la închiderea de capacităţi. Există soluţii, dar trebuie voinţă politică şi dialog.“
Pe termen scurt, în opinia sa, este nevoie de reglementarea preţurilor de la producători şi limitarea volumelor livrate din piaţa spot la 10%, cum este cazul altor ţări. În România industria cumpără de pe piaţa spot în proporţie de cel puţin 40%.
„Tot pe termen scurt credem că trebuie ca România să acorde facilităţi şi scheme de sprijin similare cu cele acordate de alte state europene. Mă refer aici strict la consumatorii mari, care sunt lăsaţi la periferia discuţiilor. Credem că România nu îşi permite să piardă industria metalurgică“, a mai spus Adrian Popescu.
Competitivitatea companiilor româneşti este în raport cu companiile europene, dar şi cu cele din alte ţări cu mari producători industriali – China, Rusia: Europa este un importator şi exportator mare de produse metalurgice şi suntem în concurenţă cu producătorii estici, care nu au probleme energetice atât de complicate precum în Europa.“
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Când ai ajuns la un salariu de 1.000 de euro pe lună, îţi poţi permite să fii suveranist, naţionalist, anti-Bruxelles, etc.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Povestea omului care după ce a preluat afacerea familiei ce avea probleme uriaşe a decis să folosească ultimii bani pentru a cumpăra ceva ce nimieni nu voia. Unde a ajuns el acum?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cât a plătit Mohamed pentru 2 prăjituri, 2 dobrogene și 2 ceaiuri la brutăria deținută de Dragoș Bucur și Dana Nălbaru
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o singură felie de pizza în Aeroportul Otopeni acum, în 2025. Românii au crezut că este o eroare
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1066. Ucraina modifică sistemul de recrutare pentru a atrage tinerii între 18 şi 25 de ani / Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia / Putin e pregătit să discute cu Trump
-
ieri, 22:53
Incendiu puternic în Crevedia. Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert