”Nu există apă caldă şi căldură în Bucureşti nu din cauza faptului că sunt mirosuri politice prin Bucureşti, cum se exprimau unii, ci din următoarele motive: unu, prostul management al regiei care dă aceste utilităţi, asigurat de către PSD, propus de primarul general; doi, respectiva regie nu ar reuşi niciodată cu un management mai bun sau la fel de prost ca cel asigurat de PSD să dea această apă caldă şi căldură, decât dacă se fac investiţii pentru ca să scadă pierderile (…) şi dacă creşte subvenţia pe gigacalorie. Este necesară fuziunea Elcen cu RADET doar pentru a scăpa de nişte datorii, nu pentru a fi mai rentabilă distribuţia agentului termic şi a apei calde, ea rămâne la fel. E necesară, dar nu e suficientă”, a spus Atanasiu, coodonator al PNL Bucureşti.
Vicepreşedintele PNL a susţinut că premierul Victor Ponta şi PSD ar trebui să ”nu mai încerce să denatureze votul populaţiei prin schimbarea componenţei Consiliului General”.
El a menţionat că majoritatea PNL-PDL a adoptat în CGMB hotărârea de fuziune RADET cu Elcen, dar care a fost anulată prin contestarea făcută de prefectul Capitalei.
”Domnul prefect, mânat în luptă de domnul prim-ministru, în încercarea de a anula toate hotărârile Consiliului General astfel încât ei să devină majoritari, au anulat toate hotărârile din perioada respectivă iunie-iulie-august luate de CGMB, pe motiv că nu era majoritatea creată de ei. Acuma plâng că nu au hotărâre de Consiliu prin care să facă fuziunea. Păi aţi anulat-o”, a declarat Atanasiu.
De asemenea, liderul PNL din CGMB Cornel Pieptea a susţinut că în urma fuziunii Elcen cu RADET va rezulta o nouă societate care va prelua activul şi pasivul societăţilor componente.
”Practic, municipalitatea, RADET, va scăpa de această datorie de 450 de milioane de euro baza plus 200 de milioane de euro penalităţi, însă va trebui să ne asumăm datoriile pe care le are Elcen, iar din informaţiile publice acestea sunt în jurul a 320 de milioane de euro”, a spus consilierul general PNL.
El susţine că nu s-ar dori tranformarea RADET din regie în societate deoarece între municipalitate şi societate ar trebui să existe ”un contract clar de delegare, care să prevadă cum se calculează subvenţia” pentru căldură.
Pieptea a menţionat că solicitatea PNL este aceea ca în prima şedinţă CGMB primarul Capitalei să introducă pe ordinea de zi un proiect de rectificare a bugetului, astfel încât cuantumul subvenţiei să acopere toate costurile.
”Situaţia este extrem de gravă şi impresia mea este că se doreşte falimentarea acestui sistem pentru a putea fi privatizat pe nimic, indiferent de costurile implicite pentru populaţie. Această schemă a fost aplicată în mod repetat după anii ’90 la multe fabrici şi uzine”, a mai declarat consilierul PNL.