PNL vrea modificarea Legii Offshore. Orban: Vrem ca toate localităţile să aibă reţea de distribuţie de gaz

PNL vrea amendarea legii Offshore, astfel încât din banii obţinuţi prin exploatarea gazelor din Marea Neagră, statul român să finanţeze construirea de reţele de distribuţie a gazului în localităţile care nu beneficiază încă de o astfel de distribuţie, a anunţat luni liderul PNL, Ludovic Orban.

Urmărește
1432 afișări
Imaginea articolului PNL vrea modificarea Legii Offshore. Orban: Vrem ca toate localităţile să aibă reţea de distribuţie de gaz

PNL vrea modificarea Legii Offshore. Orban: Vrem ca toate localităţile să aibă reţea de distribuţie de gaz

„Am stabilit astăzi poziţia PNL privind Legea Offshore. Ne interesează mai puţin chestiunile legate de taxare (..) ceea ce ne interesează pe noi este ca banii pe care îi câştigă statul român să fie folosiţi în beneficiul cetăţeanului, pentru ca cetăţenii să beneficieze de pe urma acestor resurse de gaz pe care le are Romînia. Vom propune un amendament de utilizare a acestor resurse financiare pe care le obţine statul român de pe urma exploatării pentru două tipuri de obiective: pentru finanţarea constituirii de reţele de distribuţie a gazului în toate localităţile unde nu există distribuţie de reţele a gazului şi finanţare pentru a conecta localităţile la reţelele de gaz natural, astfel încât să beneficieze cei 65% dintre cetăţenii români care astăzi nu beneficiază”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

O altă modificare pe care liberalii vor să o aducă legii Offshore se referă la folosirea resurselor financiare obţinute din exploatarea gazelor pentru asigurarea combustibilului utilizat de CET-uri.

„Al doilea obiectiv- acest fond să poată fi folosit pentru investiţii, pentru companii care utilizează gazul natural pentru realizarea de produse cu valoare adăugată. De asemenea, să putem folosi resursele financiare pentru diferite investiţii, inclusiv în CET-uri, care să poată să îşi asigure ca şi combustibil utilizat gazul natural în integralitate”, a adăugat Ludovic Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, pe 2 august, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră.

Şeful statului susţine că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru şi o echitate în ceea ce priveşte beneficiile atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Iohannis critică lipsa de predictibilitate şi stabilitate a Legii offshore, în forma trimis spre promulgare.

"Exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din perimetrele offshore, situate în zona economică exclusivă din bazinul Mării Negre, are o importanţă deosebită pentru România, din perspectiva dezvoltării pieţei interne, a contribuţiei benefice la prosperitatea economiei şi a cetăţenilor români, dar şi prin prisma consolidării securităţii energetice regionale. În acest sens, la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient şi durabil, capabil să asigure o distribuţie echitabilă a beneficiilor între stat şi investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părţi, precum şi la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naţionale. Pentru aceste motive, considerăm că legea supusă reexaminării se impune a fi reanalizată de Parlament din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative", se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici