- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pogea: Costurile prin "Prima Casă", cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, că au fost primite oferte pentru programul "Prima Casă" de la 20 de bănci, precizând că acestea au adus oferte sub cea impusă de stat iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare.
Pogea: Costurile prin "Prima Casă", cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)
Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, că au fost primite oferte pentru programul "Prima Casă" de la 20 de bănci, precizând că acestea au adus oferte sub cea impusă de stat iar costurile totale vor fi cu 42-49% mai scăzute decât creditele ipotecare.
Pogea a spus că Ministerul Finanţelor Publice a primit, joi, la încheierea perioadei limită, oferte de la 20 de bănci care urmează să participe la programul Prima Casă, valoarea totală a ofertelor fiind de circa 1 miliard 460 de milioane lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a nominalizat băncile: BCR, BRD, Raiffeisen, CEC Bank, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Banc Post, Banca Românească, Piraeus Bank, Leumi Bank, ATE Bank, Intesa, Credit Europe, Unicredit, OPT Bank, ING, Garanti Bank, Emporiki.
Gheorghe Pogea a spus că, după analiza ofertelor, MFP împreună cu Fondul Naţional de Garantare al IMM-urilor vor comunica şi vor face public în mod oficial, pe site, toate aceste bănci.
"Aş putea spune că multe dintre bănci au oferit sub oferta noastră, deci oferta lor este mult îmbunătăţită, ca atare această competiţie care se va stabili nu va fi decât în interesul cetăţeanului", a mai spus Pogea.
El a menţionat că, prin acest program, cu un avans de 3.000 de euro, un român îşi poate cumpăra o casă.
În plus, a spus Pogea, spre deosebire de creditele ipotecare actuale, dobânzile, sau costurile totale aferente programului „Prima Casă” sunt mai scăzute cu 42 până la 49% faţă de situaţia actuală, ceea ce înseamnă zeci de mii de euro care pot fi economisiţi.
Pogea a mai spus că, întrucât a fost vorba de suprascriere, statul român a stabilit un plafon de garanţii de 1 miliard iar băncile au suprascris.
"Practic, în urma analizei ofertelor primite de la bănci, plafonul acceptat a fost stabilit pro-rata", a mai explicat Pogea, dând şi câteva exemple. Astfel, potrivit ministrului, "BCR are un plafon acceptat de 308 milioane de euro, BRD, de 171 de milioane, Alpha Bank, de 68,5 milioane, Banca Românească, de 68,45 milioane, CEC, de 64,68 milioane, Volksbank, de 51,33 milioane".
Pogea a menţionat că toate aceste cifre care reprezintă plafonul acceptat de bănci vor fi prezentate pe site-ul Ministerului.
Ministrul a ţinut să arată că "toate costurile pentru acest credit, aşa cum a fost stabilit prin normele metodologice ale Executivului, au fost îndeplinite de toate băncile care s-au înscris în program".
Pogea a spus că în continuare, până pe data de 2 iulie, se va semna un ordin comun între Ministerul Finanţelor Publice şi Ministrul pentru IMM-uri, în care se va stabili exact convenţia de implementare a programului, iar după semnarea acestui ordin, băncile urmează să semneze, individual, cu Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri, această convenţie de garantare, până la jumătatea lunii iulie, "Prima casă" urmând a fi operaţională.
"Părerea mea este că în prima parte, practic până pe 15 iulie cel târziu, dacă e să discutăm de toate băncile, el va intra în efectivitate şi oamenii vor putea să ia credite", a spus Pogea, despre perioada până la implementarea programului.
El a mai spus că în funcţie de modul în care băncile vor semna convenţiile de garantare, acestea vor începe să pună în practică programul.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului