"Este cu siguranţă cea mai mare scădere până în momentul de faţă. Realitatea lunilor successive fără tranzacţii a afectat putenic preţurile apartamentelor din Bucureşti, după cum reflectă evoluţia indicelui BREI în luna anterioară", se arată într-un comunicat al Colliers.
Astfel, apartamentele noi, monitorizate prin indicele de preţuri BREI-N, nu au înregistrat o scădere a preţurilor cerute pe metrul pătrat, în timp ce preţurile apartamentelor vechi, monitorizate prin BREI-V, au scăzut cu o medie de 15% faţă de luna precedentă.
Toate sectoarele Bucureştiului au înregistrat scăderi, între 5 şi 20%, în perioada analizată, cel mai afectat fiind sectorul 1, unde preţul apartamentelor vechi a căzut cu 20%, la polul opus aflându-se sectorul 2, cu cea mai mică scădere consemnată în martie, de 5%.
În acelaşi timp, preţurile apartamentelor vechi din sectorul 3 au coborât cu 19%, cele din sectorul 4 cu 13%, cele din sectorul 5 cu 12%, iar cele din sectorul 6 cu 17%.
"Scăderea, destul de violentă, s-a petrecut în decursul unei singure luni şi a dus preţurile la aproape jumătate din valoarea pe care o înregistrau în cel mai ridicat punct, din martie 2008. De asemenea, după aproape doi ani şi jumătate, preţul mediu cerut pentru un apartament dintr-un sector al Capitalei a ajuns sub limita de 1.000 de euro pe metrul pătrat", se mai arată în studiul Colliers.