- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pogea: Prognoza CE privind deficitele bugetare nu este corectă
Prognoza Comisiei Europene (CE) privind deficite bugetare de 7,5% în 2009 şi 7,9% în 2010, pentru România, nu este corectă, iar guvernul îşi menţine obiectivul de a reduce deficitul la 2% în acest an, de la circa 5% în 2008, a declarat, luni, pentru Reuters, ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea.
Pogea: Prognoza CE privind deficite bugetare de 7,5% în 2009 şi 7,9% în 2010 nu este corectă (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
"În niciun caz. Probabil Comisia a folosit pentru calcule cifrele privind bugetul din proiectul de lege înaintat Parlamentului de vechiul guvern", a spus Pogea.
Un deficit de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) poate fi atins, prin reducerea costurilor din administraţia publică şi creşterea veniturilor, a adăugat el.
"Primele noastre priorităţi în 2009 vor fi ajustarea deficitului bugetar şi a celui de cont curent la niveluri sustenabile. Ne vom îndrepta toate eforturile către atingerea unui deficit al bugetului de 2% la sfârşitul anului 2009", a spus Pogea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Economiştii au comentat măsura de a coborî deficitul la mai puţin de jumătate, faţă de anul trecut, ca nerealistă, întrucât diminuarea cheltuielilor necesară pentru atingerea obiectivului va fi greu de realizat, iar măsuri de reducere a pensiilor şi salariilor într-un an electoral sunt puţin probabile.
Ministrul vizează modificarea codului fiscal, aducerea la buget a veniturilor din economia subterană şi ajustarea veniturilor din sectoarele economice cu potenţial de creştere.
"Ştiu că va fi o corecţie majoră. Avem două lucruri de făcut pentru a obţine asta: ajustarea veniturilor din sectoarele economice cu potenţial de creştere, aducerea la lumină a veniturilor din economia subterană, şi amendarea codului fiscal în primul trimestru", a arătat Pogea.
CE estimează că deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB în acest an, de la 5,25% în 2008, respectiv la 7,9% în 2010, reflectând creşterea nesustenabilă a pensiilor şi impactul reducerii contribuţiilor sociale. Comisia a anunţat că nu a luat în considerare varianta revizuită a bugetului pe 2009, elaborată de noul guvern PDL-PSD.
Totodată, Comisia a redus prognoza privind deficitul de cont curent al României în acest an, de la 13% din PIB la 11,9%, şi a coborât estimarea pentru 2010 de la 12,6% la 11,1% din PIB, se arată în prognoza de iarnă a executivului Uniunii Europene, publicată luni.
România a înregistrat în 2008 un deficit bugetar de 5,2% din PIB, potrivit datelor preliminare, mult peste pragul de 3% permis de Uniunea Europeană.
Guvernul a promis înăsprirea politicilor fiscale, pentru a oferi siguranţă investitorilor şi a direcţiona cheltuielile către sprijinirea economiei.
O parte a agenţiilor de rating consideră România ca fiind statul UE cu cel mai ridicat risc şi au coborât ratingul suveran al ţării în categoria nerecomandat pentru investiţii.
Citeşte şi:
Deficitul bugetar al României va urca la 7,5% din PIB CE menţine prognoza de inflaţie pentru România în 2009 şi 2010 CE a redus prognoza de creştere economică a României pentru 2009
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate