- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pogea: Vom vedea cum putem compensa anularea concediilor fără plată pentru bugetari
Amânarea deciziei privind concediul fără plată al bugetarilor va pune presiune pe cheltuielile de personal şi va fi nevoie de măsuri compensatorii pentru ca deficitul bugetar să se încadreze în ţinta negociată cu FMI, de 7,3% din PIB, a declarat ministrul interimar al Finanţelor, Gheorghe Pogea.
Pogea: Vom vedea cum putem compensa anularea concediilor fără plată pentru bugetari (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Categoric că este o situaţie care pune presiune pe cheltuielile de personal. Am decis ca pe parcursul următoarelor zile să luăm măsuri unde putem compensa", a afirmat Pogea după o discuţie cu reprezentanţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
El a arătat că nu a solicitat FMI modificarea parametrilor stabiliţi în acord.
Pogea a declarat la audierile din comisiile parlamentare reunite de buget că anularea celor zece zile de concediu fără plată în sectorul bugetar ar presupune cheltuieli suplimentare de 1,6 miliarde lei, care pun în pericol ţinta de deficit, de 7,3% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
"După cum bine ştiţi, Curtea Consituţională a amânat din nou discutarea legilor privind salarizarea, şi astfel circa 1,6 miliarde cât reprezentau cheltuielile cu persoanlul aferente celor zece zile de concediu fără plată ar putea reprezenta o cheltuială suplimentară. Există preocuparea să ne încadrăm în deficitul de 7,3% din PIB", a spus Pogea.
El a arătat că, deşi execuţia bugetară a fost în limitele acordului cu FMI după primele nouă luni, cu un deficit de 5,14% din PIB faţă de 5,4% din PIB pragul convenit cu Fondul, există riscul ca până la finele anului deficitul să iasă din ţintă.
"Sperăm să încheiem şi luna octombrie în această marjă pozitivă, pentru că există riscuri să nu ne încadrăm în 7,3% din PIB", a spus Pogea.
El a arătat că România trebuie să continue acordurile cu instituţiile financiare internaţionale, care au adus atât resurse mai ieftine cât şi încredere pentru investitori, pentru că actualul context regional este incert.
Pogea a adăugat că printre condiţionalităţile de respectat până la sfârşitul acestui an se mai numără şi elaborarea şi aprobarea legii salarizării unice, legii pensiilor, legii responsabiliţii fiscale şi a bugetului pentru 2010.
O delegaţie a FMI se află la Bucureşti, pentru a doua revizuire a acordului, iar joi se va întâlni cu premierul.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO