Noile reguli vor intra în vigoare la sfârşitul anului următor.
"Este în mod cert un prim pas, un răspuns la criza financiară, dar nu va fi suficient", a declarat parlamentarul austriac Othmar Karas, care a susţinut măsura în PE.
Băncile vor trebui să reţină 5% din valoarea instrumentelor financiare garantate pe care le emit şi vând. Noile reguli limitează sumele pe care băncile le pot împrumuta între ele şi înfiinţează comisii de supraveghere pentru grupurile bancare transnaţionale.
Instrumentele financiare garantate, mai ales cele prin ipoteci, s-au aflat la originea crizei financiare mondiale şi în pofida cotaţiei ridicate au devenit la scurt timp netranzacţionabile, forţând băncile să recurgă la reevalări în scădere a activelor şi sprijin din partea statului.
Totodată, noile reglementări limitează la 25% capacitatea de expunere a unei bănci, din fonduri proprii, către un singur client sau grup de clienţi, dar nu mai mult de 150 de milioane de euro.
PE a cerut Comisiei Europene să propună în acest an înfiinţarea unei autorităţi centrale pentru tranzacţiile de asigurare a riscului creditelor.