- Home
- Economic
- NEW YORK, (04.12.2013, 19:42)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Politicile americane în domeniul muncii se extind în Europa, ca soluţie anti-criză
Politicile americane în domeniul muncii se extind în Europa şi fac loc inechităţilor sociale, multe state marcate de criză, în special de la periferia zonei euro, renunţând la măsurile de protecţie în încercarea de reducere a costurilor.
Urmărește
846 afișări
Politicile americane în domeniul muncii se extind în Europa, ca soluţie anti-criză (Imagine: Ionel Iancu/Mediafax Foto)
Dacă în 2008 aproximativ 1,9 milioane de angajaţi din sectorul privat portughez beneficiau de contracte colective de muncă, numărul acestora a ajuns anul trecut la numai 300.000, relatează New York Times.
Spania a redus restricţiile referitoare la concedierile colective şi a modificat limitele privind extinderea contractelor temporare de muncă, permiţând ca angajaţii să poată fi menţinuţi cu contracte pe termen determinat până la patru ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
-
Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe
-
Bărbat împuşcat mortal în timpul unei partide vânătoare din Vrancea
Irlanda şi Portugalia au îngheţat salariile minime, iar Grecia a redus nivelul acestuia cu aproape un sfert.
Multe ţări europene lovite de criză, în special cele din sudul continentului, legate de euro şi incapabile din acest motiv să îşi devalorizeze monedele, au recurs la eliminarea măsurile protecţioniste de pe piaţa muncii, în încercarea de reducere a costului forţei de muncă.
Explicaţia, promovată cu putere de guvernul german al cancelarului Angela Merkel, Comisia Europeană şi într-o anumită măsură de FMI, este că este singura strategie disponibilă pentru refacerea competitivităţii, creşterea numărului de locuri de muncă şi recâştigarea solvabilităţii.
Aceste politici schimbă însă radical natura societăţii europene, notează articolul.
"Viteza schimbărilor a fost foarte mare. Din câte ştiu, sunt cele mai importante schimbări de după cel de-Al Doilea Război Mondial", a spus Raymond Torres, economist şef la Organizaţia Internaţională a Muncii din Geneva.
Majoritatea dezbaterilor legate de reacţia Europei la criza financiară s-au concentrat pe austeritatea bugetară, dar erodarea protecţiei acordate angajaţilor este probabil să aibă cel puţin un impact la fel de mare şi durabil asupra contractului social european.
"Are un efect dezastruos asupra coeziunii sociale şi un efect extraordinar asupra inechităţilor. Bunăstarea a scăzut în întreaga Europă. Unul dintre simptome este dezvoltarea partidelor politice extremiste", a arătat Jean-Paul Fitoussi, profesor de economie la Institutul de Studii Politice din Paris.
Strategia europeană oferă un test asupra rolului jucat de componentele pieţei muncii, de la sindicate la salariul minim, în moderarea inegalităţii veniturilor.
Inechităţile s-au amplificat în cea mai mare partea a Europei, dar sunt încă destul de modeste comparativ cu decalajale uriaşe de venituri din Statele Unite.
Întrebarea este dacă poate fi păstrat un echilibru relativ între venituri, în condiţiile în care instituţiile care au protejat timp de decenii angajaţii europeni fac loc unei abordări mai puţin reglementate, de stil american, unde guvernele nu prea intervin pe piaţa muncii, iar influenţa sindicatelor s-a redus, răspunsul părând a fi negativ.
Citește pe alephnews.ro: COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
România este pe primul loc la consumul de droguri în trafic. Expert antidrog: „Sunt zeci, sute sau poate chiar mii de tineri care au nevoie de ajutor”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe