Polonia caută surse de gaze din afara ţării pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia

Compania poloneză PGNiG, controlată de stat, doreşte să achiziţioneze licenţe pentru extracţia a 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale din afara ţării, în special din Norvegia, pentru a reduce dependenţa Poloniei de importurile din Rusia.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Polonia caută surse de gaze din afara ţării pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia

Polonia vrea să extragă gaze din afara ţării pentru a reduce dependenţa faţă de Rusia

"Polonia caută să exploateze noi surse de gaze naturale şi ţiţei, în principal în Norvegia şi Marea Nordului, dar şi în Pakistan, Libia, Egipt şi Algeria. PGNiG doreşte să obţină licenţe de exploatare externă pentru un volum de 200 de miliarde de metri cubi de gaze naturale", a declarat Michal Szubski, directorul executiv al companiei poloneze.

Executivul polonez a solicitat companiilor energetice controlate de stat, printre care şi PGNiG, să administreze resursele naţionale de petrol şi gaze naturale, pentru a reduce dependenţa de importurile din Rusia.

"În prezent, rezervele dovedite de gaze naturale ale Poloniei totalizează 100 de miliarde de metri cubi", a precizat Szubski.

În prezent, Rusia asigură 95% din necesarul de petrol al Poloniei şi 50% din consumul de gaze naturale.

PGNiG cumpără 70% din necesarul anual de 14,6 miliarde de metri cubi de gaze al Poloniei de la distribuitori străini.

Compania poloneză a înregistrat în trimestrul trecut rezultate financiare slabe, influenţate de preţul ridicat cu care importă gazele naturale şi de politica autorităţilor poloneze de a stabili un nivel maxim al costului energiei, mai scăzut decât cel de tranzacţionare pe pieţele internaţionale.

PGNiG şi Lotos, a doua mare companiei din Polonia cu activităţi în domeniul rafinării petrolului, vor încheia o înţelegere în viitorul apropiat pentru a exploata petrol în regiunea de coastă a Norvegiei, a precizat un oficial al Ministerului polonez al Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici